5/3

Utlysning 2.1.-5.3.2024

EP PerMed samarbetspartnerutlysning: Identification or Validation of Targets for Personalised Medicine Approaches (PMTargets)

Europeiskt partnerskap inom individanpassad medicin.

Mer information

Norma Jäppinen
norma.jappinen (at) businessfinland.fi

Helena Myllyharju
helena.myllyharju (at) businessfinland.fi

Utlysning har slutat!

Det europeiska partnerskapet för precisionsmedicin (The European Partnership for Personalized Medicine – EP PerMed) lanserades i januari. Över 50 samarbetspartner och finansieringsorganisationer från olika EU-länder medverkar i partnerskapet. I Finland deltar Business Finland och Finlands Akademi i finansieringen.

Det tio år långa programmets första ansökningsomgång, den gemensamma transnationella ansökningsomgången (JTC2024) ”Identifiering eller validering av målsättningar för precisionsmedicinska förfaranden (PMTargets)”, öppnade i januari. Den preliminära budgeten för ansökningen är cirka 45 miljoner euro, varav Business Finland finansierar max. 3 miljoner euro.

Syftet med EP PerMed är att finansiera forskning som främjar identifiering eller validering av målsättningar för individanpassade medicinska förfaranden. I den första ansökan om ett partnerskap ska sökanden kombinera forskning om nya och avancerade målsättningar med forskning om biomarkörer (behandlingsvägledande diagnostik). Konsortier ska vara internationella, tvärvetenskapliga och sektorsövergripande. I ansökan ska tydligt anges den planerade forskningens precisionsmedicinska perspektiv.

Ansökningsomgångens syfte

EU är medfinansiär i EP PerMed JTC2024 och de allmänna målsättningarna med JTC2024 är följande:

  • Stöda forskningsprojekt om mänsklig hälsa som syftar till att identifiera eller validera målsättningar för precisionsmedicinska förfaranden i kombination med utveckling av behandlingsvägledande biomarkörer eller andra markörer för att möjliggöra uppföljning av behandlingsresultat och patientstratifiering.
  • Uppmuntra och möjliggöra tvärvetenskapliga samarbeten, genom att kombinera förklinisk och klinisk forskning i transnationella projekt, och forskning med flera aktörer genom att involvera en rad andra relevanta discipliner som bioinformatik/hälsoinformatik/forskningsdata, ELSA-forskning, implementeringsforskning eller hälsoekonomisk forskning som har ett samband med det föreslagna forskningsämnet, inklusive analys ur slutanvändarens perspektiv för att driva på implementeringen av precisionsmedicin.
  • Uppmuntra sektorsövergripande samarbeten genom att inkludera den privata sektorn (t.ex. små och medelstora företag), industrin samt tillsynsorgan/organ för utvärdering av medicinsk teknik (HTA) och patientorganisationer.
  • Forskningsprojekt inom alla sjukdomsområden uppmuntras. Konsortier ska utgå ifrån ett relevant kliniskt (ouppfyllt) behov och inkludera aktiviteter som stöder en omfattande och effektiv kvarhållning av det utvecklade precisionsmedicinska förfarandet i klinisk praxis under ledorden ”Dagens forskning är morgondagens hälsovård”.

Konsortium

Företag och forskningsorganisationer kan delta i den här ansökningen som en del av ett internationellt konsortium. Enligt riktlinjerna för ansökningen kan Business Finland finansiera högst två finska organisationer från ett konsortium. Vi uppmuntrar särskilt företag att delta i konsortier. Resultaten av det offentliga forskningsprojektet måste kunna utnyttjas i stor skala inom affärsverksamhet. Beroende på vilka finska organisationer som ansöker i konsortiet använder Business Finland finansieringstjänsterna Co-Innovation eller Co-Research.

  • Co-Innovation: Läs mer om kraven. Undantagsvis kan en finsk forskningsorganisation och ett finskt företag bilda ett Co-Innovation-konsortium i denna ansökningsomgång. Finska företag som ansöker om finansiering och deras projekt bedöms enligt riktlinjerna för Co-Innovation-samprojekt.
    Co-Research: Läs mer om kraven. Ansökningar från en forskningsorganisation (utan ett finskt företag i konsortiet) eller två forskningsorganisationer bedöms enligt riktlinjerna för Co-Research-projekt. Företag som kan dra nytta av resultaten ska bidra till finansieringen av forskningsorganisationens projekt (minst 10 % av den finska forskningsorganisationens budget).

Kontakta en kontaktperson från Business Finland innan ni skickar in ansökningarna! Utöver att följa JTC2024-riktlinjerna ska sökanden och projekt följa Business Finlands finansieringsvillkor och riktlinjer som finns på Business Finlands webbplats.

Preliminär tidtabell

Ansökningsomgången består av två faser:

  • Sista inlämningsdatum för förslagsutkast är 5.3.2024.
  • Information om resultaten av bedömningen av förslagsutkastet och inbjudan till andra fasen för inlämning av slutligt förslag (projektkoordinator) kring 20 maj.
  • Sista inlämningsdatum för slutligt förslag.
  • Information till sökande om finansieringsbesluten i slutet av 2024.
  • Projektet beräknas starta i slutet av 2024/början av 2025.

Elektroniska förslag skickas in via EP PerMed-ansökningsportalen EP PerMed-ansökningsportalen.

Finska deltagare ska lämna in en separat ansökan till Business Finland under ansökningsomgångens andra fas. Behöriga sökande informeras.
Mer information om ansökningsomgången och Business Finlands krav finns på:
Ansökningsportalen
Finansieringsvillkor