Mitä tulee mieleemme, kun ajattelemme innovaatioita? Todennäköisesti teknisiä vempaimia, raskaita koneita tai muita laitteita – monet innovaatiot tosiaan ovat sellaisia. Mutta innovaatiot voivat olla paljon muutakin. Yksinkertaisimmillaan innovaatio määritellään uudeksi ideaksi, joka voidaan kaupallistaa. Jos kuitenkin uskomme, että innovaatio on aina yhtä kuin laite, monet uudet keksinnöt ja liikeideat jäävät ajatuksen tasolle.
Entä kuka tulee mieleemme, kun ajattelemme innovaattoria? Todennäköisesti miespuoleinen henkilö. Tämä johtuu siitä, että innovaattorit ovat enimmäkseen miehiä. Jos tästä syystä uskomme, että vain miehet voivat olla innovaattoreita, monet uudet keksinnöt ja liikeideat jäävät jälleen kerran ajatuksen tasolle.
On hyvin inhimillistä tehdä yleistyksiä. En kuitenkaan ole koskaan törmännyt mihinkään universaaliin lakiin, jonka mukaan kaikki innovaatiot olisivat vempaimia tai kaikki innovaattorit miehiä. Yleistykset eivät myöskään ole aina ihan harmittomia. Pysähdytään siis hetkeksi monimuotoisuuden äärelle innovoinnin ja liiketoiminnan kontekstissa.
Tutkimusten perusteella tiedämme, että monimuotoiset tiimit ovat innovatiivisempia. Innovatiivisuus puolestaan johtaa parempiin tuotteisiin ja palveluihin ja viime kädessä yrityksen parempaan menestykseen. Mutta tiedämme myös, että monimuotoisuuden toteuttaminen ei ole ihan yksinkertaista. Jos se olisi sitä, kaikki yritykset olisivat olleet monimuotoisia jo eilen.
Tutkimusten perusteella tiedämme, että monimuotoiset tiimit ovat innovatiivisempia.
Uskon, että yksi suurimmista töyssyistä monimuotoisuuden tiellä ovat tiedostamattomat ennakkoluulomme. Aivomme automaattisesti olettavat, että eri ihmisryhmillä on tiettyjä ominaisuuksia. Ehkä ajattelemme, että innovaattorit ovat miehiä, koska miehet ovat luonnostaan taitavia teknologian kanssa. Ja että naiset eivät ole, joten he eivät voi olla innovaattoreita. Kumpikaan väite ei tietenkään ole totta. On monia miehiä, jotka eivät ole kiinnostuneita teknologiasta, ja on paljon naisia, jotka ovat. Ajatellaanpa esimerkiksi paloportaita, pelastuslauttoja, tuulilasinpyyhkimiä, astianpesukoneita tai Kevlaria – kaikki naisten keksimiä. Voi myös olla innovaatioita, joilla ei ole juuri mitään tekemistä teknologian kanssa.
Me Business Finlandilla päätimme viime vuonna tarkastella innovaatiotoiminnan monimuotoisuutta Suomessa. Analysoimme rahoitustietojamme sukupuolinäkökulmasta, koska tämän tiedon pystyimme datastamme erottelemaan. Löydöstemme mukaan innovaattorit todellakin ovat enimmäkseen miehiä. Naiset jättävät huomattavasti vähemmän hakemuksia ja hakevat pienempiä summia rahoitusta kuin miehet. Ylivoimaisesti suurin osa julkisesta innovaatiorahoituksesta myönnetään siis miesten vetämille hankkeille.
Naisten pääsylle innovaatiotoimintaan ja johtaviin rooleihin on monia esteitä. Olen itsekin nähnyt tämän lähietäisyydeltä: kymmenen vuoden ajan olin ainoa naispuolinen pörssiyhtiön toimitusjohtaja Suomessa, eikä se ainakaan johtunut siitä, etteikö Suomessa olisi ollut muita kyvykkäitä naisia.
Me kaikki haluamme ja ansaitsemme tulla nähdyksi omana itsenämme sen sijaan, että edustaisimme ainoastaan jotain tiettyä puolta itsessämme.
Mutta kuten tiedämme, monimuotoisuudessa ei kuitenkaan ole kyse vain kahdesta sukupuolesta. Kyse on myös seksuaalisesta ja sukupuolisesta suuntautumisesta, alkuperästä, etnisyydestä, uskonnosta, iästä, sosioekonomisesta taustasta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Kokemusten ja näkökulmien moninaisuus on monessakin mielessä arvokasta. Mitä enemmän erilaisia näkökulmia meillä on, sitä parempi. Me kaikki myös haluamme ja ansaitsemme tulla nähdyksi omana itsenämme sen sijaan, että edustaisimme ainoastaan jotain tiettyä puolta itsessämme.
Entä missä olemme monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden kanssa Business Finlandilla? Olemme oikealla tiellä, mutta paljon on vielä tehtävää. Olemme aktiivisesti kasvattaneet tietoisuutta monimuotoisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja inklusiivisuudesta ja kannustaneet työntekijöitämme käyttämään aikaansa vastuullisuuden eri osa-alueiden opiskelemiseen. Tänä keväänä teimme lisäksi henkilöstöllemme kyselyn, koska halusimme kuulla heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan tasa-arvosta, syrjinnästä ja monimuotoisuudesta organisaatiossamme. Tulokset olivat valaisevia.
Kävi ilmi, että noin 80 % kaikista vastaajista kokee, että tasa-arvo ja syrjimättömyys toteutuvat meillä hyvin tai erittäin hyvin. Kuitenkin lähes kolmannes ilmoitti kokeneensa epätasa-arvoista kohtelua tai syrjintää eri syistä viimeisen viiden vuoden aikana – tämä on mielestäni hälyttävää. Monet eivät olleet raportoineet kokemuksistaan lainkaan, minkä vuoksi kokonaistilanteesta ei ollut tarkkaa kuvaa. Otamme tulokset vakavasti, ja uudistimmekin tulosten pohjalta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmamme vuosille 2024–2025 sekä laajensimme sitä monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta edistävillä toimenpiteillä. Aiomme myös mitata edistymistämme vuosittaisilla kyselyillä.
Haluan nähdä Business Finlandin aidosti monimuotoisena, tasa-arvoisena ja inklusiivisena työpaikkana. Haluan myös sanoa ääneen, että hyväksymme kaikki sellaisina kuin he ovat, riippumatta seksuaalisesta tai sukupuolisesta suuntautumisesta, etnisestä alkuperästä, uskonnosta, iästä, fyysisistä kyvyistä tai muusta vastaavasta syystä. Minusta on tärkeää, että jokainen voi olla avoimesti oma itsensä myös töissä. Tiedän, että pelkät sanat eivät riitä, minkä vuoksi aiomme aidosti kuunnella työntekijöitämme ja toteuttaa suunnitelmaamme kirjattuja toimenpiteitä.
Kannustan jokaista yritystä katsomaan, missä olette juuri nyt ja missä teillä on kehittymisen varaa.
Kannustan jokaista yritystä tutustumaan omaan dataansa ja kulttuuriinsa. Katsokaa, missä olette juuri nyt ja missä teillä on kehittymisen varaa. Sanokaa myös arvonne ja tavoitteenne ääneen. Ei kuitenkaan riitä, että julistamme ylevät tavoitteemme kerran, kirjaamme ne paperille ja sen jälkeen unohdamme koko asian. Me kaikki haluamme tuntea kuuluvamme joukkoon ja tulla hyväksytyiksi omana itsenämme joka päivä. Siispä meidän on puhuttava näistä asioista selkeästi ja mielellään myös usein.
Pride-kuukauden kunniaksi halusimme hyödyntää omaa näkyvyyttämme vahvistaaksemme monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion viestiä. Päätimme pyytää muutamaa asiakasyritystämme kertomaan somekanavallamme, mitä nämä teemat ja Pride heille tarkoittavat. Jokainen yritys oli innokas osallistumaan, jakamaan näkemyksiään ja inspiroimaan muita yrityksiä. Sievon sanoin: "Saatatte ajatella, että työpaikkanne on jo turvallinen ja että ketään ei syrjitä. Kivoja ajatuksia, mutta ne eivät riitä. Meidän on pystyttävä parempaan."
Emme voi ennustaa, kuka keksii seuraavan suuren innovaation, mutta tiedämme, että monimuotoisilla tiimeillä on suurin todennäköisyys menestyä. Eri näkökulmat lisäävät luovuutta ja mahdollistavat täysin uudenlaisia ratkaisuja. Kun monimuotoisuutta ei juuri ole, pienennämme mahdollisuuksia innovaatioille, jotka hyödyttävät meitä kaikkia. Ja sanomattakin on selvää, että monimuotoisuuden, oikeudenmukaisuuden ja inkluusion edistäminen ei ole vain järkevää vaan myös yksinkertaisesti oikein.
Innovaatiot kuuluvat kaikille.