Energiatukea voidaan myöntää hankkeille, joilla edistetään uutta teknologiaa, sen kaupallista hyödyntämistä ja sähköjärjestelmän säätökykyä sekä energian säästöä energiatehokkuuden keinoin.
Energiatukea voidaan myöntää yritysten ja yhteisöjen investointi- ja katselmushankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä, energian tuotannon tai käytön tehostamista ja samalla muokkaavat energiajärjestelmää vähähiilisemmäksi pitkällä aikavälillä. Uusiutuvan energian hankkeita on mahdollista tukea vain biokaasulaitosinvestointien ja uuden teknologian osalta. Tuella on oltava merkittävä vaikutus hankkeen käynnistämiseen.
Tukiharkinnassa etusijalla ovat investointihankkeet, joilla edistetään uutta teknologiaa ja sen kaupallistamista ja sähköjärjestelmän säätökykyä.
Uudella teknologialla tarkoitetaan uudenlaisia kaupallisia ratkaisuja, joita ei ole Suomessa laajasti kokeiltu. Tyypillisesti kyse on ensimmäisestä tai ensimmäisistä demonstraatiolaitoksista. Uuden teknologian käyttöönottoon liittyy vastaavaan tavanomaisen teknologian hankkeeseen nähden ylimääräisiä kustannuksia tai riskejä.
Ajankohtaista
Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty ennen tukipäätöstä. Tukea voidaan myöntää aikaisintaan rahoituspäätöspäivästä alkaen aiheutuviin kustannuksiin.
Ennen energiatuen rahoituspäätöstä projektille tilattu hankinta voidaan hyväksyä vain, jos tilaussopimuksessa tai kauppakirjassa on ehto siitä, että hankinta peruuntuu, jos rahoituspäätös on kielteinen. Kustannukset ovat tällöinkin hyväksyttäviä vasta rahoituspäätöspäivästä alkaen.
Kopio sitovasta tilauksesta/sopimuksesta tulee liittää raportointiin tilausajankohdan varmentamiseksi. Myös tieto investoinnin vakuuttamisesta on pakollinen!
Myönnetyn tuen maksatuksen edellytyksenä on, että energiatuen saaja toimittaa loppuraportin liitteineen projektille sovitun raportointiajan puitteissa!
Vuonna 2024 jätettyihin hyväksyttäviltä investointikustannuksiltaan korkeintaan 5 miljoonan euron energiatukihakemuksiin, joille ei ole vielä tehty päätöstä, sovelletaan vuoden 2024 linjauksia.
Tuetut täsmäkatselmukset mahdollisia nyt myös energiatehokkuussopimukseen kuuluville kunnille. Lisätietoja täsmäkatselmuksista Motivan verkkosivulla.
Katso ohjeet rahoituksen hakemiseen
Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty (esim. tilattu) ennen tukipäätöstä. Tukea voidaan myöntää aikaisintaan rahoituspäätöspäivästä alkaen aiheutuviin kustannuksiin.
Kyse on vapaaehtoisesta investoinnista. Investoinnin tarkoituksena ei saa olla esimerkiksi pakollisen ympäristövelvoitteen saavuttaminen tai energiatehokkuuslain (1429/2014) mukainen yritykselle pakollinen energiakatselmus.
Mitä organisaatiolta vaaditaan?
Energiatuen piiriin sopiva hanke, jota ei ole vielä käynnistetty.
Organisaation koolla ei ole väliä.
Tukea ei myönnetä seuraaville kohteille ja toimijoille
Asunto-osakeyhtiöt*
Asuinkiinteistöt* (mukaan lukien hoivakiinteistöt)
Maatilat tai niiden yhteydessä toteutettavat hankkeet, lukuun ottamatta sellaisia maatilan yhteydessä toteutettavia hankkeita, joissa tuotettava energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnan ulkopuolella (hakijana ei voi tällöinkään olla maatila)
Kalastus- ja vesiviljelyalan yritykset, ml. jalostavat yritykset
Valtionosuutta saavat perustamishankkeet
Organisaatiot, joiden toiminta rahoitetaan valtion talousarviosta joko kokonaan tai pääosin
Valtion talousarviosta annetussa laissa (423/1988) tarkoitettuun taloushallinto-organisaatioon kuuluville virastoille, laitoksille ja muille toimielimille
Uudisrakennuskohteissa toteutettaville hankkeille, pois lukien uuden teknologian hankkeet
Energiatukea voidaan käyttää
Investointihankkeisiin, joissa investoidaan käyttöomaisuuteen.
Energiatuen myöntämisessä etusijalla ovat uuden teknologian hankkeet. Uudella teknologialla tarkoitetaan sellaisia uudenlaisia ratkaisuja, joita ei ole Suomessa aiemmin käytetty ja ovat keskeisiä energia- ja ilmastotavoitteiden kannalta. Tyypillisesti kyse on ensimmäisestä tai ensimmäisistä kaupallisista toteutuksista. Uuden teknologian käyttöönottoon liittyy yleensä vastaavaan tavanomaisen teknologian hankkeeseen nähden ylimääräisiä kustannuksia tai riskejä.
Uudelle teknologialle voidaan myöntää tapauskohtaisesti korotettua tukea. Korotetun tuen tarve ja taso arvioidaan tapauskohtaisesti ja arvioinnissa otetaan huomioon uuden teknologian käyttöönoton aiheuttaman riski ja siihen liittyvän kannattavuustarkastelun. Tästä seuraa, että uuden teknologian hankkeen tuki on usein tukipäätöksessä pienempi kuin Energiatukiasetuksessa mainittu enimmäistuki. Pk-yrityksille enimmäistukitaso on 40 % uuden teknologian hankkeissa. Suurille yrityksille vastaava enimmäistukitaso on 30 %.
Uuden teknologian hankkeissa voidaan hakijalta pyytää puolueettoman tahon antamaa lausuntoa hankkeen uutuusarvosta, jos rahoittaja näkee sellaisen uutuusarvon todentamisen kannalta tarpeelliseksi.
Uusiutuvan energian investoinnit vuonna 2025: biokaasulaitokset ja uuden teknologian investointihankkeet
Biokaasulaitokset
Muita uusiutuvan energian hankkeita tuetaan vain uuden teknologian osalta
Uusiutuvan vedyn tuotantoinvestointeja voidaan tukea, mikäli vety päätyy energian tuotantoon tai siitä jalostetun polttoaineen tuotantoon
Uuden teknologian sähkövarastoja voidaan tukea, jos sähkövarasto ottaa vuodessa vähintään 75 prosenttia energiastaan siihen suoraan liitetystä uusiutuvan energian tuotantolaitoksesta ja hankkeessa investoidaan samalla uusiutuvan energian tai uusiutuvan vedyn tuotantokapasiteettiin
Tuen tarve ja taso arvioidaan tapauskohtaisesti
Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 30 000 euroa ja enintään 5 000 000 euroa
Uusiutuvan energian hankkeille tukitaso on hankekohtaisen harkinnan perusteella tyypillisesti 15 - 30 %.
Suurille yrityksille enimmäistukitaso on 30 % myös uuden teknologian hankkeissa.
Biokaasulaitokset
Uusiutuvan energian investoinneissa poikkeuksia uuden teknologian vaatimukseen ovat investoinnit biokaasulaitoksiin, joita voidaan tukea myös, kun käytetään tavanomaista teknologiaa. Tällöinkin etusijalla ovat uutta teknologiaa sisältävät biokaasulaitosinvestoinnit ja biokaasua liikennekäyttöön tuottavat investoinnit. Etusijalla ovat myös biokaasuhankkeet, joiden yhteydessä toteutetaan hiilidioksidin talteenotto, vaikka tuki ei kohdistuisi suoraan talteenottoon.
Etusijalla ovat lisäksi biokaasulaitosinvestoinnit, joissa on konkreettinen ja toteutuskelpoinen suunnitelma mädätteen jatkojalostuksesta ja - käytöstä. Kaikissa biokaasuhankkeissa hakijan on toimitettava suunnitelma mädätteen jatkojalostuksesta ja -käytöstä. Suunnitelmassa tulee esittää perustelut mädätteen valitulle jatkojalostus- ja käyttötavalle ja tähän liittyvien sopimusten valmistelun tilanne. Lisäksi on esitettävä, miten ravinteiden kierrätys huomioidaan valitussa jatkojalostus- ja käyttötavassa sekä kuvattava, kuinka mädätteen jatkojalostus- ja käyttötapaa voidaan laitoksella kehittää tulevaisuudessa.
Biokaasun jalostukseen, nesteytykseen, siirtoon, jakeluun tai käyttöön liittyviä investointeja tuetaan ainoastaan, jos samalla investoidaan uuteen reaktorikapasiteettiin. Olemassa olevien biokaasulaitosten laajennusinvestointeihin voidaan myöntää tukea vain, jos reaktori- ja biokaasun tuotantokapasiteetti kasvavat.
Biokaasuhankkeiden yhteydessä polttoaineen tankkausasemia ei tueta (tämä koskee myös muita biopolttoaineita).
Biopolttoainehankkeissa tukea voidaan myöntää vain laitoshankkeille, joiden raaka-aineena ei käytetä jalostuskelpoista tukki- tai kuitupuuta.
Energiansäästöä ja energiatehokkuutta edistävät investoinnit
Tyypilliset tuettavat investoinnit liittyvät teollisuusprosessien hukkalämpöjen hyödyntämiseen.
Rakennuksiin sekä niiden tavanomaiseen talotekniikkaan liittyviä energiatehokkuushankkeita ei tueta.
Energiatehokkuusinvestoinneissa yli 1 MW:n lämpöpumppuja voidaan tukea, jos kyseessä on uudenteknologian hanke tai kyseessä on matalalämpöverkkoon liitettävä hanke. Mikäli kyseessä on ylijäämälämmön käyttö lämpöpumpun energianlähteenä, voidaan tavanomaisen teknologian hankkeissa tukea lämpöpumppuja 5 MW:n kokoluokkaan asti. Uuden teknologian osalta on mahdollista tukea myös yli 5 MW:n lämpöpumppuhankkeita.
Lämpövarastoja voidaan tukea uuden teknologian perusteella. Tavanomaiseen teknologiaan perustuvia veteen lämpöä varastoivia ratkaisuja tai maalämpövarastoja ei tueta.
Savukaasupesureita tai näihin liittyviä lämmöntalteenottoinvestointeja ei tueta, jos ne liittyvät päästökauppalaitoksiin tai yli 10 MW:n tehoisiin lämpökeskuksiin
Valaistukseen liittyviä tavanomaisen teknologian hankkeita ei tueta (sis. mm. led-valaisimet)
Rakennusten eristykseen tai ulkokuoren (vaipan) muutoksiin (sisältää ovet, ikkunat), kylmäkalusteiden ja -laitteiden oviin tai kansiin, sääsuojiin tai sadekatoksiin tai muihin vastaaviin ratkaisuihin liittyviä hankkeita ei tueta.
Datakeskusten hukkalämpöhankkeita ei tueta.
Uudisrakennuskohteissa tehtäviä energiatehokkuushankkeita ei tueta (pl. uusi teknologia).
Energiatehokkuushankkeen energiatuen suuruus
Tukiprosentti 20 % energiatehokkuussopimuksiin liittyneille yrityksille ja yhteisöille.
Tukiprosentti 25 % kun edellä olevassa käytetään ESCO-palvelua.
Tukiprosentti 15 % muille kuin energiatehokkuussopimuksiin liittyneille yrityksille ja yhteisöille, kun käytetään ESCO-palvelua.
Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa ja enintään 5 000 000 euroa
Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty (esim. tilattu) ennen tukipäätöstä.
ESCO-palveluiden osalta edellytyksenä on vähintään 50 %:n säästötakuu ja todennettavien säästöjen osuus kokonaissäästöistä todentamisjakson aikana on vähintään 80 % euromääräisesti laskettuna.
Tukea voidaan myöntää myös energiatehokkuussopimusten ulkopuolisille yrityksille ja kunnille, jos hanke sisältää uutta teknologiaa.
Katselmus- ja selvityshankkeet
Vuodesta 2025 alkaen tuettavia malleja ovat kiinteistön energiakatsastus, kiinteistön energiakatselmus, teollisuuden energiakatselmus, teollisuuden energia-analyysi ja täsmäkatselmus sekä uusiutuvan energian kuntakatselmus ja suuryritysten syväselvitys.
Energiatehokkuussopimukseen kuuluville kunnille tulee mahdollisuus täsmäkatselmusten toteuttamiseen vuonna 2025. Kuntien kohteille ei ole yksityisen sektorin 10 000 rm3 kokorajoitetta, koska kunnat voivat toteuttaa täsmäkatselmuksia vain perinteisten Motiva-mallisten kiinteistökatselmusten toteuttamisen yhteydessä. Täsmäkatselmusten osuus katselmusten kokonaismäärästä voi olla korkeintaan 50 %. Esim. jos kunta toteuttaa kolmeen kohteeseen perinteisen kiinteistön energiakatselmuksen, se voi toteuttaa kolmeen valitsemaansa kohteeseen täsmäkatselmuksen.
Katselmus- ja selvityshankkeiden energiatuen suuruus
energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden suurten yritysten Syväselvitykset (tukitaso 40 %).
tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty (esim. tilattu) ennen tukipäätöstä.
Varmista riittävä oma rahoitus
Yritykselläsi täytyy olla riittävä oma rahoitus hankkeen toteuttamiseksi. Riittävä rahoitus tarkoittaa, että yrityksesi pystyy kustantamaan koko hankkeen itse ennen kuin se saa Business Finlandin maksamaa avustusta.
Business Finland voi myöntää Energiatukea hankkeisiin, joiden investointikustannukset ovat vähintään 10 000 euroa (energiatehokkuusinvestoinnit) tai 30 000 euroa (muut energiainvestoinnit; kuten uusiutuva energia). Hankkeen koon ylärajana kustannusten osalta on 5 000 000 euroa.
Hoida nämä taloudelliset asiat kuntoon
Emme voi myöntää yrityksellesi rahoitusta, jos:
yritys on maksukyvytön tai menettänyt puolet osakepääomastaan
yrityksellä on aikaisempien Tekes- tai Business Finland -lainojen rästejä
yritys ei ole toimittanut tilinpäätöstään Patentti- ja rekisterihallitukseen osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla
yrityksen tilinpäätöstä ei ole tarkastettu tilintarkastuslain mukaisesti
yrityksellä on verohallinnon tietojen mukaan erääntyneitä veroja tai maksuja, joihin ei ole sovittuna maksusuunnitelmaa • yritys on laiminlyönyt muihin lakisääteisiin velvoitteisiin liittyviä rekisteröimis-, ilmoitus- tai maksuvelvollisuuksia (esimerkiksi edunsaajailmoitus Kaupparekisteriin).
yrityksellä ei ole investoinnin tai selvityksen edellyttämää muuta (omaa tai vierasta) rahoitusta
Tutustu rahoitusehtoihin
Rahoitusehdoissa kerromme, mitä kustannuksia Business Finland voi rahoittaa, miten seuraamme projektisi kustannuksia ja miten raportoit projektin etenemisestä.
Lähetä hakemuksesi liitteineen asiointipalvelun kautta. Asiointipalvelun kautta voit myös seurata hakemuksesi käsittelyä. Hakijan tulee nimetä energiainvestointiprojektilleen vastuullinen johtaja, joka on hakijan organisaatiosta. Projektille nimetään myös yhteyshenkilö, joka voi olla hakijan organisaatiosta tai jostakin muusta hakijan valitsemasta organisaatiosta.
Esitä osana hakemusta projektisuunnitelma. Liitä projektisuunnitelma erillisenä tiedostona hakemukseen. Emme voi myöntää rahoitusta, jos projektisuunnitelmaa ei ole tai se on ylimalkainen.
Projektisuunnitelmassa toivomme sinun kertovan ainakin näistä asioista:
Kuvaus organisaatiosi toiminnasta, omistuksesta, tärkeimmät tunnusluvut, ja kuvaus investoinnin kohteena olevasta kiinteistöstä tai tuotantoprosessista (osoite, käyttötarkoitus, rakennusvuosi).
Investoinnin kuvaus, tekninen erittely vähintään päälaitteiden/laiteryhmien osalta ja kustannuserittely. Pelkkä tarjouksen loppusumma tai kokonaishinta ei riitä!
Investoinnin tavoitteet numeroarvoineen sekä kannattavuuslaskelma (takaisinmaksuaika)
Tieto investointiin liittyvien viranomaislupien tilanteesta (esim. onko rakennuslupa, ympäristölupa tms. saatu tai asia pantu vireille).
Hyväksyttävät kustannukset
Business Finland hyväksyy kustannuksia aikaisintaan rahoituspäätöksen päivämäärästä alkaen. Tukea ei myönnetä hankkeille, jotka on käynnistetty ennen tukipäätöstä.
Mahdolliset tilintarkastajan tarkastusraportin kustannukset
Investointihankkeissa ei hyväksytä rahoituksen saajan omia palkkakustannuksia.
Rahoituksen vaikuttavuuden varmistamiseksi projektille voidaan pääsääntöisesti hyväksyä vain hankintoja ja työtä, joiden kirjallinen tilaus tai sopimus on tehty rahoituspäätöksen tekemisen jälkeen. Ennen energiatuen rahoituspäätöstä projektille tilattu hankinta voidaan hyväksyä vain, jos tilaussopimuksessa tai kauppakirjassa on ehto siitä, että hankinta peruuntuu, jos rahoituspäätös on kielteinen. Kustannukset ovat tällöinkin hyväksyttäviä vasta rahoituspäätöspäivästä alkaen.
Jos asiakkaalla on käynnissä laaja investointihanke, voi siihen liittyvään, rajattuun uuteen teknologiaan tai energiatehokkuuteen liittyvään osakokonaisuuteen hakea energiatukea, jos tätä rajattua osakokonaisuutta ei ole vielä käynnistetty eikä siitä siis ole syntynyt kustannuksia.
Energiatuen myöntämiselle rahoituspäätöspäivästä alkaen aiheutuviin kustannuksiin ei ole estettä, jos investointihankkeeseen liittyvät raivaus- ja maanrakennustyöt on aloitettu ennen kuin päätös tuen myöntämisestä on tehty.
Investointihankkeen kustannuksiksi emme hyväksy
palkka- ja henkilösivukustannuksia
rahoituksen saajan matkakustannuksia
yleiskustannuksia
edustuskuluja
pankki- ja rahoituskustannuksia
vapaaehtoisia henkilövakuutuksia
kustannuksia, joihin kohdistuu sellaista julkista tukea, jonka ehdoissa kielletään muu julkinen tuki (mm. starttirahaa samalta ajalta saaneen henkilön palkkakustannukset)
palkkakustannuksia, joihin on saatu palkkatukea
muuta julkista tukea sisältäviä palveluja
osamaksukaupan ehdoin tehtyjen hankintojen rahoitus-, hallinto, vakuutus-, korjaus-, huolto- tai muita vastaavia menoja
toimistolaitteiden, autojen ja muiden vastaavien kestokulutushyödykkeiden hankintakustannuksia
projektin toteuttamiseen kuulumattomia kustannuksia
kustannusvarauksia
liittymismaksuja ja valtion maksuperustelakiin (150/1992) perustuvat maksuja
Hankkeeseen hyväksyttäviä kustannuksia katselmus- ja syväselvitystyyppisissä hankkeissa ovat:
hankkeeseen kohdistuvat rahapalkat työajan seurannan mukaisesti
henkilösivukustannukset
matkakustannukset
tarvikkeet ja laitteiden ja koneiden vuokrat
ostetut palvelut
mahdolliset tilintarkastajan tarkastusraportin kustannukset
Projektin aikataulu
Tukipäätöksessä mainittua aikataulua on noudatettava. Jos aikataulua tarvitsee muuttaa, tee projektimuutoshakemus. Muutoshakemus on tehtävä ennen kuin voimassa oleva aikataulu päättyy.
Projektin raportointi ja kustannustilitys on tehtävä raportoinnille annetun määräajan puitteissa. Mikäli raporttia ja kustannustilitystä ei toimiteta määräajassa, energiatukea ei makseta.