Ole yhteydessä Business Finlandiin, kun suunnittelet maksuhyvityksen hakemista. Etukäteen lähetetty lyhyt tiivistelmä tuotannosta edistää keskustelun käymistä. Hakemuksen voi tehdä vasta kun vähintään 60 % rahoituksesta on varmistunut ja voit toimittaa kaikki hakemuksen liitteet (katso Hakemuksen kysymykset ja hakemuksen liitteet).
Suomalainen rahoituksen hakija
- Rahoitusta haetaan Business Finlandin asiointipalvelussa.
Ulkomainen rahoituksen hakija
- Jos tuotannossa ei ole suomalaista osatuottajaa, ulkomaisen tuotantoyhtiön on käytettävä suomalaista tuotantokoordinaattoriyritystä. Suomalainen osapuoli tarvitaan, jotta Business Finland voi valvoa rahoituksen käyttötarkoituksen toteutumista.
- Ulkomainen tuotantoyhtiö ja koordinaattori tekevät keskenään sopimuksen, jossa sovitaan mm. työnjaosta, maksuehdoista ja -aikatauluista. Tuotantokoordinaattorisopimuksessa on suositeltavaa yksilöidä ne tehtävät, jotka koordinaattoriyritys on valtuutettu hoitamaan. Sopimuksessa tuotantokoordinaattoriyritys on velvoitettava noudattamaan rahoitusehtoja pois lukien intressitilitys (ehtojen kohta 15). Sopimuksessa pitää olla lisäksi kohta, jossa tuotantokoordinaattoriyritys sitoutuu siihen, että Business Finlandilla on rahoitusehtojen kohdan 22 mukainen tarkastusoikeus myös tuotantokoordinaattorin toimintaan ja sen kirjanpitoon.
- Koordinaattori, jolla on Y-tunnus, täyttää hakemuksen Business Finlandin asiointipalvelussa ulkomaisen hakijan puolesta, ulkomaisen hakijan tiedoin. Huolehdi, että tuotantokoordinaattoriyrityksellä on oikeus hoitaa rahoitusta koskeva asiointi Business Finlandin kanssa.
- Koordinaattori hankkii palvelut ulkomaiselle rahoituksen saajalle, maksaa laskut ja laskuttaa ne ja oman palkkionsa rahoituksen saajalta.
- Sekä rahoituksen saajan että tuotantokoordinaattoriyrityksen on pidettävä rahoitusehtojen mukaista projektikirjanpitoa.
- Koordinaattori ylläpitää kustannuserittelyä ja toimittaa toteutuneista kustannuksista tilintarkastajan tarkastusraportin.
- Projektissa on noudatettava suomalaista kirjanpitolakia ja -käytäntöjä sekä käytettävä suomalaista riippumatonta tilintarkastajaa.
- Ulkomainen rahoituksen saaja on vastuussa valtionavustuksen oikeasta käytöstä ja rahoitusehtojen noudattamisesta myös tuotantokoordinaattoriyrityksen osalta.
Rahoituksen vähimmäisvaatimukset vuonna 2025
- Kokonaistuotantobudjetti ja tuotannon synnyttämä kulutus Suomessa on vähintään yllä olevan taulukon mukainen.
- Vähintään 25 % kokonaistuotantobudjetin rahoituksesta tulee Suomen ulkopuolelta; ulkomaiselta levittäjältä, jakelijalta, osatuottajalta tai muulta yksityiseltä rahoittajalta.
- Rahoitussuunnitelmaan on yksilöitävä kaikki rahoituslähteet, summat ja prosenttiosuus koko tuotannosta budjetista.
- Ulkomaisena ei pidetä sellaiselta yhteisöltä saatua rahoitusta, jossa määräysvaltaa käyttää suomalainen yritys tai omistaja.
- Ulkomaisena yksityisenä rahoituksena ei pidetä esimerkiksi osatuottajan kautta tulevaa ulkomaista tuotantokannustinta eikä verohyvitystä.
- Tuotannon on muodostettava taiteellinen kokonaisuus, joka perustuu kulttuuriarvoihin ja joka sisältää taiteellista ja luovaa työtä (Valtioneuvoston asetus maksuhyvityksestä audiovisuaalisten teosten tuotantoon). Tuotannon taiteellisen sisällön tasoa ei arvioida.
- Tuotannolla pitää olla jakelu- tai levityssopimus vähintään yhdellä alustalla tai yhdellä territoriolla.
- Tuotannossa on mukana suomalainen yhteistuottaja tai tuotannossa on mukana suomalainen tuotantokoordinaattori.
- Tuotannossa kuvataan suomalaista lokaatiota, kuten maisemaa tai arkkitehtuuria tai tuotannossa käytetään suomalaista taiteellista tai muuta luovaa erityisosaamista kuten:
- kerronta
- ohjaus
- näyttelijän työ
- tuotantosuunnittelu
- kuvakäsikirjoittaminen
- efekti
- värimäärittely
- animaatiohahmosuunnittelu
- säveltäminen/musiikki/äänisuunnittelu
- tuotemuotoilu/muotisuunnittelu/puvustus
Raportointi
Kustannus- ja sisältöraportin yksittäinen jakso ei voi olla alle 6 kuukauden.
Suomalainen rahoituksen saaja raportoi asiointipalvelussa
- Sisältöraportti tuotannon etenemisestä
- Kustannustilitys tuotannolle kohdennetuista kustannuksista. Tilitykseen liitetään määrämuotoinen kustannuserittely sekä riippumattoman suomalaisen tilintarkastajan määrämuotoinen tarkastusraportti.
Ulkomainen rahoituksen saaja raportoi Powerpoint-raportilla
- Suomalainen tuotantokoordinaattoriyritys ylläpitää projektikirjanpitoa ja kustannuserittelyä.
- Tilintarkastaja tarkastaa koordinaattorin kirjanpidon.
- Koordinaattori toimittaa tilintarkastajan tarkastusraportin, raportointikauden maksutositteet ja kustannuserittelyn ulkomaiselle rahoituksen saajalle, joka maksaa koordinaattorin laskun.
- Ulkomainen rahoituksen saaja täyttää raportin ja lähettää sen sekä koordinaattorin toimittaman kustannuserittelyn ja tilintarkastajan tarkastusraportin allekirjoitettuina suojatulla sähköpostilla Business Finlandille. Ulkomaisen rahoituksen saajan raportointipowerpointin sekä englanninkieliset liitteet löydät englanninkieliseltä AV-sivulta.
- Maksamme hyvityksen ulkomaiselle rahoituksen saajalle, kun raportti, tilitys, kustannuserittely ja tilintarkastusraportti on toimitettu määräaikaan mennessä Business Finlandille.
Projektit ja markkinointi
Linkistä löytyvät rahoituspäätöksen saaneet yritykset. Valitse instrumentiksi av-tuotantotuki: Business Finlandin tietopankki
Film in Finland
Film in Finland on 2021 perustettu markkinointinimike, jonka tehtävänä on markkinoida suomalaista av-alaa ja sen osaajia, suomalaisia tuotantoja ja Suomea kuvauslokaationa kansainvälisille markkinoille. Film in Finland toimii koko Suomen kontaktipisteenä, edustaa alan toimijoita ja yhdistää osaajia ulkomailta tuleviin tiedusteluihin. Business Finland operoi Film in Finland -toimintaa.
Film in Finland -nettisivu
Film in Finland showreel (2022)
Seuraa Film in Finlandia sosiaalisessa mediassa:
Hyödyllisiä linkkejä
Film in Finland -nettisivu
Lisätietoa elokuva-alasta: Suomen Elokuvasäätiö
Finnish Lapland Film Commission Production Guide
Kestävä kehitys
YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 kestävän kehityksen toimintaohjelmasta ja tavoitteista, jotka ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuosina 2016–2030. Suomi on ollut yksi Agenda 2030:n toimeenpanon edelläkävijöistä. Lisätietoja Agenda 2030 Suomessa
Business Finland kannustaa yrityksiä toimimaan sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Keräämme tietoa av-alan tuotantokannustinta saaneiden yritysten kestävän kehityksen käytännöistä loppuraportin yhteydessä. Tietoja hyödynnetään rahoituspalvelun kehittämisessä.
Kestävän kehityksen linkkejä: