Suomalaiset yritykset ja niiden kumppanit voivat hyödyntää kansainvälisten rahoituslaitosten tarjoamia kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia.
Kansainväliset rahoituslaitokset tarjoavat suomalaisille yrityksille ja niiden kumppaneille suuret ja kasvavat, joskin vielä alihyödynnetyt globaalit markkinat. Ne tarjoavat suhteellisen turvatun rahoituslähteen etenkin nousevilla ja kehittyvillä markkinoilla.
Kansainväliset rahoituslaitokset tarkoittavat pääasiassa monenvälisiä kehityspankkeja – kuten Maailmanpankkia ja alueellisia kehityspankkeja – jotka edistävät kestävää sosiaalista ja taloudellista kehitystä. Tässä yhteydessä mukaan luetaan myös EU:n kehitysyhteistyörahoitus.
Kansainvälisten rahoituslaitosten rahoitusvirrat pelkästään kehittyviin maihin nousevat vuositasolla noin 150 miljardiin dollariin. Useimmat kansainväliset rahoituslaitokset toimivat pääasiassa kehittyvissä maissa ja osan toiminta kattaa lisäksi useita kehittyneitä markkinoita etenkin Euroopassa. Kansainvälisten rahoituslaitosten tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet käsittävät monia erilaisia toimialoja, joita ovat muun muassa energia, liikenne, kaivostoiminta, vesi- ja jätevesihuolto, kaupunkien ja maaseudun kehittäminen, terveydenhuolto ja koulutus.
Tärkeimmät
liiketoiminta-
mahdollisuudet
Suomalaiset yritykset ja niiden kumppanit voivat kilpailla kansainvälisten rahoituslaitosten rahoittamista julkisista hankinnoista – etenkin silloin, kun Suomi on kyseisen rahoituslaitoksen jäsenmaa. Kansainväliset rahoituslaitokset rahoittavat toimintamaidensa hallituksia ja muita julkisia toimijoita, ja osa tästä rahoituksesta käytetään julkisiin hankintoihin. Näiden hankintamahdollisuuksien kirjo on moninainen suurista infrastruktuurihankkeista tavaroiden, ratkaisujen ja asiantuntijapalveluiden ostoihin.
Suomalaiset yritykset ja niiden kumppanit voivat hyödyntää investointirahoitusta, jota kansainväliset rahoituslaitokset tarjoavat kannattaviin yksityisen sektorin hankkeisiin toimintamaissaan. Tätä rahoitusta voidaan hyödyntää joko sijoittajina tai tavaran/palveluiden toimittajana. Kansainväliset rahoituslaitokset voivat myös mobilisoida merkittäviä muita resursseja kannattaviin investointihankkeisiin. Vaikka suurin osa kansainvälisten rahoituslaitosten suorasta investointirahoituksesta kohdentuu suuriin hankkeisiin, joitakin pienemmille yrityksille sopivia riskirahoitus- ja verkottumisohjelmia on myös kehitetty viime aikoina.
Tämä vuoden 2021 käsikirja tarjoaa jäsennellyn tietopaketin kansainvälisten rahoituslaitosten rahoittamista markkinoista ja niiden tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista.
Ulkoasianministeriön vuoden 2019 opas tarjoaa runsaasti tietoa kansainvälisten kehitysrahoittajien – mukaan lukien kansainväliset rahoituslaitokset – tarjoamista hankintamahdollisuuksista.
Business Finland ja ulkoasiainministeriö auttavat suomalaisia yrityksiä hyödyntämään paremmin kansainvälisten rahoituslaitosten tarjoamia kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia.
Palvelumme on tarkoitettu Business Finlandin asiakkaille ja niiden kumppaneille, kuten tutkimusorganisaatioille.