Lähetä hakemuksesi liitteineen asiointipalvelun kautta. Sen kautta voit myös seurata hakemuksesi käsittelyä.
Jokaisen yhteisprojektin osapuolen tulee jättää oma hakemuksensa Business Finlandin asiointipalvelussa. Kunkin osapuolen tulee toimittaa Liite 2. Innovaatiopalvelujen lausunto projektiin liittyvistä immateriaalioikeuksista. Yhteisprojektin tunnistamiseksi projektit tulee nimetä yhtenevällä nimellä.
Asiointipalveluun
Määritä projektille tavoitteet
Määritä projektille 2–5 välitavoitetta (noin 6–10 kuukauden kohdalle projektin pituudesta riippuen) ja samoin 2–5 lopputavoitetta. Tavoitteiden pitää liittyä projektin konkreettisiin tuloksiin. Lopulliset tavoitteet sovitaan yhdessä Business Finlandin kanssa. Business Finland seuraa tavoitteiden toteutumista.
Liite 1. Projektisuunnitelma
Liitä hakemukseen projektisuunnitelma. Kirjoita suunnitelman pääkohdat suoraan hakemuslomakkeen kenttiin ja liitä erillinen projektisuunnitelma (pituus max 20 sivua) tiedostona hakemukseesi. Tutkimussuunnitelman pituus on enintään 20 sivua, enimmäissivumäärän ylittävää osuutta ei huomioida. Lähdeluetteloa (enintään kaksi sivua) ei lasketa tutkimussuunnitelman pituuteen mukaan.
Projektisuunnitelmassa on kuvattava selkeästi:
- Idean tutkimustausta ja nykytila
- Kaupallistamisen valmisteluun liittyvät toimenpiteet, päätekijät, aikataulu ja kustannukset työpaketeittain sekä näiden kustannusten osuus koko projektin kustannuksista.
- Kaupallistamisen valmistelua tukevaan soveltavaan tutkimukseen liittyvät toimenpiteet, päätekijät, aikataulu ja kustannukset työpaketeittain.
- Viestinnän toimenpiteet, päätekijät, aikataulu ja kustannukset.
- Yhteisprojektia suunnittelevilla organisaatioilla pitää olla yhteinen projektisuunnitelma, jossa kuvataan osapuolten synergiaedut ja yhteiset tavoitteet sekä kaikkien osapuolten tehtävät ja resurssit. Yhteisprojekteissa minimivaatimus kaupallistamisen valmistelun kustannuksille on kaikilta organisaatioilta yhteensä 40 % projektin kaikista hyväksyttävistä kustannuksista. Jos projekti ei etene suunnitelman ja tavoitteiden mukaisesti, yhteisprojektin kaikkien osapuolten rahoitus päättyy.
Liite 2. Innovaatiopalvelujen lausunto projektiin liittyvistä immateriaalioikeuksista
- Selvitä ko. projektin kannalta oleellisten immateriaalioikeuksien omistusoikeudet ja niiden siirrettävyys yliopistolle? Onko yliopisto hyväksynyt keksintöilmoituksen? Jos tarvitaan oikeuksien siirtoja, pystytäänkö ne hoitamaan ennen projektin alkua?
- Kuvaa, millainen alustava toimintavapausselvitys (esim. Patent Landscape) on tehty ja sen tulokset.
- Kuvaa, mitä oikeuksien suojaamistoimenpiteitä on tehty ja mikä niiden status.
- Selvitä yliopistolla olevat muut aihepiiriin liittyvät oikeudet, joita yliopisto on valmis luovuttamaan projektin jälkeen mahdollisesti perustettavalle yritykselle.
Hakemusten arviointi
Asiantuntijamme arvioivat kaupallistamisen valmistelua tavoittelevaa tutkimusprojektia kokonaisuutena. Arvioinnissa otamme huomioon myös muut rahoituksesta kilpailevat hakemukset.
Tärkeitä arviointikohteita ovat:
- Projektitiimin kokemus ja osaaminen erityisesti kaupallistamisesta sekä kaupallistettavan idean alaan liittyvästä tutkimuksesta
- Tiimillä on alalla vahva tutkimustausta
- Kaupallistamisesta vastaava henkilö on tiimin jäsen ja tutkimusorganisaation työntekijä, jolla on vahva aiempi kokemus kaupallistamisesta ja/tai liiketoiminnasta.
- Tiimi on sitoutunut kaupallistamisen valmisteluun ja ainakin osa tiimistä on kiinnostunut yrittäjyydestä mahdollisessa perustettavassa yrityksessä
- Tavoiteltavan liiketoiminnan skaalautuvuus ja potentiaali
- Suojattavuus
- Tavoiteltavan liiketoiminnan koko
- Projektin vaikutukset merkittävän kansainvälisen liiketoiminnan kehittymiseen ja yhteiskuntaan
- Projektissa edistettävän teknologian tai osaamisen uutuus ja kypsyysaste
- Projektisuunnitelmassa kuvattu kaupallistamispolku ja sen realistisuus; toimenpiteet, resursointi, väli- ja lopputavoitteet
- Ohjausryhmän kokoonpano ja osaaminen
- Projektin vaikutus kestävään kehitykseen
Tulosten hyödyntäminen
Research to Business -projektin tavoitteena on saattaa tutkimustulokset hyödynnettäväksi uutena liiketoimintana.
Projektissa syntyvä uusi tieto ja siihen liittyvät teollisoikeudet ovat tutkimusorganisaation omaisuutta, jotka se voi siirtää tulosten hyödyntäjälle vastikkeellisesti.
Tutkimusprojektin päätyttyä tulokset ovat julkisia. Ennen tulosten julkistamista pitää kuitenkin varmistua, ettei niillä vaikeuteta liiketoiminnan syntymistä, esimerkiksi patentoinnin estymisen tai liiketoimintasalaisuuksien julkitulon vuoksi.
Jos projektin kohteena olevaa ideaa kaupallistamaan perustetaan startup-yritys, projektin tavoitteet tulkitaan saavutetuksi ja rahoitus lopetetaan.
Hyväksyttävät kustannukset
Kaikkien hyväksyttävien kustannusten pitää olla projektisuunnitelman mukaisia ja liityttävä projektin toteuttamiseen. Hyväksyttäviä kustannuksia ovat:
- projektille työtä tekevien henkilöiden rahapalkat
- välilliset kustannukset (yleiskustannukset ja henkilösivukulut)
- kohtuulliset matkakustannukset
- aine- ja tarvikekustannukset
- ostetut palvelut, jotka ovat projektin toteuttamisen kannalta tarpeellisia ja julkisten hankintojen sääntöjen ja rahoituksen saajan hallinnon mukaisia
Hyväksyttävät kustannukset on määritelty tarkemmin julkisen tutkimuksen rahoituksen yleisissä ehdoissa (pdf).