Tässä skenaariossa valta keskittyy entistä suuremmille teknologiajäteille ja kaupunkialueille. Yritysten toiminnassa korostuu vastuullinen kapitalismi ja ne ottavat roolin globaaleina ilmastotoimijoina.
Suuryritysten koko kasvaa radikaalisti. Muodostuu sektori- ja toimialarajat ylittäviä jättejä, uusia alustatalouden monopoleja. Jättien rooli päätöksenteossa kasvaa samalla, kun kansallisvaltioiden rooli menettää merkitystään.
Jättiläiset ottavat hoitaakseen monia aikaisemmin esimerkiksi kunnille kuuluneita tehtäviä. Jätit omistavat ja hallinnoivat omia kaupunkejaan, joissa tarjotaan työntekijöille ja yhteisölle palveluita koulutuksesta ja terveydenhuollosta asumiseen. Ihmiset identifioituvat vahvasti työnantajansa kautta. Alueet ja väestö polarisoituvat jättien jäseniin ja ryhmiin kuulumattomiin.
Teknologiakehitys ja innovaatiot ovat suuryritysten hallussa. Nähdään suuryritysten fuusioita ja harppauksenomaista nopeaa kehitystä esimerkiksi energian varastoinnissa. Energiamurros vauhdittuu ja yhteiskunta sähköistyy vauhdilla.
Suomalaisten yritysten omistajuus valuu ulkomaisille suursijoittajille ja yrityksille. Pienet yritykset ja startupit ostetaan markkinoilta nopeasti pois, mikä lisää Suomen elinkeino- ja innovaatiopolitiikan haasteita.
Julkisen sektorin vaikeudet tuottaa palveluita ikääntyvälle Suomelle johtavat siihen, että yritysten interventiolle on kysyntää. Näin valtiovallan rooli palveluiden tuottajana supistuu ja jätit tuovat mukanaan omat terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmänsä.
ASENNEILMAPIIRI
Suomen eduskunnasta tulee näennäisinstituutio, kun jättiyritykset tekevät ylikansallista itsesääntelyä ja levittävät omia toimintatapojaan ja regulaatiomallejaan yli valtion rajojen. Suomi sallii radikaaleja verovähennyksiä houkutellakseen jättien toimintaa Suomeen. Tuloerot ja tuottavuus kasvavat. Moni hyötyy jättien palveluista. Osa kansasta kokee tyytymättömyyttä eikä usko omiin poliittisiin vaikutusmahdollisuuksiinsa.
SÄÄNTELY-YMPÄRISTÖ
Jätit valuttavat lainsäädäntöään, sääntelyään ja standardejaan alihankkijaverkostoon. Näin ollen myös suomalaisen elinkeinoelämän kannalta vaikuttavin regulaatio tulee demokraattisen päätöksenteon ulkopuolelta.
TYÖMARKKINAT
Työmarkkinat polarisoituvat ja suomalaiset kohtaavat työmarkkinoilla aiempaa kovempaa kilpailua. Jättien työyhteisöt ovat globaalit ja kielimuurit ovat murtuneet konekääntäjien toimesta.
Suomen täytyy houkutella jättejä osaavan työvoiman tarjonnalla sekä joustavilla työmarkkinoilla.
ETUJÄRJESTÖT
Työmarkkinoiden perinteisten osapuolten vaikutusvalta hiipuu ja siirrytään kohti kansainvälisiä jättien mukaan jakautuneita liittoja. Työnantaja on tärkeämpi määrittävä tekijä työmarkkinoilla kuin ammatti ja myös järjestäytyminen tapahtuu yritysten mukaan.
Etujärjestöjen asema muuttuu, kun kenttä muuttuu globaaliksi. Suomalaisten yritysten omistajuus valuu ulkomaille ja moni ala yhdistyy voimakkaasti. Edunvalvonta tapahtuu jättien verkostoissa.
LUONNONVARAT
Energiatekniikan innovaatiot ovat Suomen teollisuuden merkittävin arvonluoja. Akkuteollisuuden klusteri kukoistaa. Akkumineraalin kierrätys ja nostaminen merenpohjasta ovat kasvavia toimialoja.
PÄÄOMA
Jätit rahoittavat myös suomalaisia yrityksiä ja lopulta monet lupaavat pienyritykset fuusioituvat osaksi jättikonserneja. Tämä asettaa suuren haasteen valtion innovaatiorahoitukselle. Tarvitaan rahoitusinstrumentteja, jotka sopivat malliin, jossa startupit ja pienet yritykset ostetaan nopeasti pois markkinalta.
OSAAMINEN
Osaajien houkuttelu globaaleilla työmarkkinoilla on entistä raadollisempaa. Suomelle aiheuttaa haasteita globaalien työmarkkinoiden mukanaan tuoma aivovuoto, jota vahvistaa jättien itse tarjoama koulutus.
Riippumaton akateeminen tutkimus rappeutuu. Koulutus- ja tutkimusjärjestelmän arviointi sekä uudelleenjärjestely tulevat ajankohtaisiksi.
Vaikutukset
eri toimialoille
Teknologiajätit panostavat uusiutuvaan energiaan sekä bio- ja kiertotalouteen. Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi ja sen uusiokäyttö materiaalina yleistyy. Proteiinia aletaan tuottaa ilmasta edullisen energian avulla erityisesti aurinkoisilla alueilla.
Raaka-aineiden omistajuus on suuryrityksillä ja valta suursijoittajilla. Suuryritysten dataa käytetään kiertotalouden optimointiin.
Suurella teollisuudella ja pienemmillä toimijoilla ja yhdyskunnilla on paikallisia raaka-ainekiertoja.
Yrityksillä on voimakas intressi suojella maaperää ja pohjavettä. Vettä ja maaperää säästävät sekä hiiltä sitovat viljelyratkaisut valtaavat alaa nopeasti.
Uusiutuvan energian osuus kasvaa nopeasti vastaamaan globaalien suuryritysten tarpeita. Perinteiset sähköyhtiöt joutuvat ahdinkoon, kun suuryritykset laajentavat sähköntuotantoon. Pienet energiayhtiöt menevät konkurssiin tai tulevat ostetuiksi.
Energian varastoinnin ratkaisut kehittyvät huimaa vauhtia voimakkaan kysynnän vuoksi.
Yritysvetoinen vapaaehtoinen ympäristösääntely laajenee paineen kasvaessa kuluttajien ja rahoittajien tahoilta.
Yhteiskunnan infra, kuten energiaverkot, pohjavesivarannot, veden jakelu ja tiet päätyvät suuryritysten omistukseen. Perushyödykkeiden saatavuus yritysten alueiden ulkopuolella vaikeutuu merkittävästi ja veden hinta nousee.
Teollisuuden puhtaiden ratkaisujen kysyntä kasvaa. Yksittäiset ratkaisut leviävät vauhdilla globaaliin käyttöön suuryritysten arvoketjujen kautta. Uusien innovaatioiden rahoitus on suuryritysten kehitysohjelmien varassa.
Suuryritykset laajentavat yhä enemmän terveysbisnekseen. Jätit kehittävät omia terveyspalveluitaan, ostavat lääke- ja terveysalan yrityksiä sekä perustavat omia sairaaloita.
Drone-jakelu mm. lääkkeiden, verinäytteiden ja kudosten kuljettamisessa yleistyy niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi lääkkeiden saatavuuden syrjäseuduilla.
Julkisen terveydenhuollon ja koulutuksen palveluita siirtyy suuryrityksille, jotka saavat palveluita tuottaessaan myös laadukasta dataa. Datan ansiosta jätit pystyvät tekemään ennennäkemättömän tehokasta ennaltaehkäisevää toimintaa. Tämä varmistaa myös asiakkaiden ja työntekijöiden toimintakyvyn.
Lääkekehityksen pääomaintensiivisyys suosii isoja yrityksiä. Tämä näkyy erityisesti geeniterapiassa, joka kehittyy suuryritysten pääoman turvin huimaa vauhtia.
Kuluttajien vaatimukset kestävyydestä ja yritysvastuusta lisääntyvät ja näkyvät myös kulutusvalinnoissa. Teknologiayritysten harjoittama itsesääntely palauttaa kuluttajien luottamuksen. Isot teknologiayritykset luovat avoimia alustoja ja globaaleja standardeja.
Kuluttamisen mallit muuttuvat, kun kaikki tapahtuu suuryritysten hallinnoimissa keskittymissä. Teknologiayritykset laajentavat palveluvalikoimaansa monille aloille ja toimiala- ja sektorirajat katoavat. Valtaosan palveluista saa samalta toimijalta, mikä sujuvoittaa monen arkea, mutta samalla monopolisoituminen rajoittaa tarjolla olevia vaihtoehtoja.
Ilmastoystävällisestä kuluttamisesta tulee helppoa ja vaivatonta, kun kuluttaja voi luottaa jättien tarjoamien palveluiden ilmastoystävällisyyteen.
Tencent vahvistaa asemaansa matkailuliiketoiminnassa Kiinassa ja kiinalaisten matkakohteissa.
Kun kaikki alat digitalisoituvat, kaikista aloista tulee teknologiajättien toimialoja. Valtaisiksi monialayrityksiksi muuttuneet teknologiajätit tarjoavat asiakkailleen lähes kaikki heidän tarvitsemansa palvelut. Tämä johtaa ihmisten jakautumiseen eri jättien jäseniksi.
Jätit jatkavat isojen panostusten tekemistä yksittäisiin kaupunkeihin ja kaupungit ”erikoistuvat” jättien mukaan. Ihmiset alkavat identifioitua esimerkiksi googlelaisiksi, amazonilaisiksi tai alibabalaisiksi.
Teknologiakehitys ja data ovat jättien hallussa. Pienet yritykset ja sovellusten tarjoajat ostetaan nopeasti pois markkinoilta. Ihmisten kiinnostus itsensä mittaamiseen ja analysointiin on kasvussa ja uusiin teknologioihin suhtaudutaan myönteisesti. Jopa transhumanistinen itsensä parantelu teknologian avulla on nouseva trendi.