Nyhet 02.10.2024

Ansökningarna om innovationssedeln och Group Explorer stängs 17.10.2024

Ansökningarna om finansieringstjänsterna innovationssedel och Group Explorer stängs torsdagen den 17.10.2024 klockan 23.59. Genom att stänga ansökningarna förbereder vi oss inför förändringen av fokus i Business Finlands finansieringsfullmakt vid årsskiftet.

I propositionen om statsbudget  som publicerades 23.9.2024 kommer Business Finlands finansieringsfokus i högre grad att ligga på finansiering av forsknings- och utvecklingsprojekt. På motsvarande sätt måste andra finansieringstjänster som inte gäller forskning och utveckling skäras ned. Statsbudgeten godkänns i riksdagen i december.

Vi har beslutat att stänga ansökningarna om innovationssedeln och Group Explorer 17.10.2024, så att Business Finland hinner handlägga de mottagna ansökningarna under resten av året. Ingen bevillningsfullmakt för innovationssedeln och Group Explorer har reserverats för 2025. 

Vad innebär det att en ansökan om en finansieringstjänst stängs?

När ansökan har stängts kan du inte öppna nya ansökningar i nätservicen eller skicka in pågående ansökningar som skapades innan ansökan stängdes.

Varför ska just dessa finansieringstjänster stängas?

– Vi beklagar eventuella olägenheter som stängningen av finansieringstjänsterna kan orsaka. Vi har dock övervägt alternativen noggrant, eftersom vi vill säkerställa att vi använder våra minskande resurser som inte gäller forskning och utveckling så effektivt som möjligt, säger direktör Timo Metsä-Tokila från Business Finland.

– Vi beslutade att stänga innovationssedeln eftersom den inte uppfyllde målen fullt ut. Tjänsten har endast i begränsad omfattning genererat ny FUI-verksamhet och fortsatt utvecklingsarbete inom ramen för våra andra finansieringstjänster.  Användningen av finansieringstjänsten Group Explorer har i sin tur varit begränsad och kundresponsen tyder på att tjänsten uppfattas som ganska krävande. Även om Group Explorer-tjänsten upphör erbjuder vi fortfarande finansieringstjänsten Market Explorer för att utforska marknadsmöjligheter, påminner Metsä-Tokila.

Det finns fortfarande alternativ i finansieringstjänsterna för tillväxt och internationalisering av företag. Läs mer om Business Finlands finansieringstjänster och kriterierna för dem.