8/9

Utlysning 1.6.-8.9.2024

Deep Tech Accelerator-finansieringsansökan

Finansieringsansökan för deep tech-uppstartsföretag för att lansera och utveckla internationell affärsverksamhet.

Mer information

Jaana Rantanen
jaana.rantanen (at) businessfinland.fi
tfn +358 50 3962 923

Deep tech-uppstartsföretagen, det vill säga uppstartsföretag inom avancerad teknik, skapar unika innovationer som kan lösa dagens globala problem. De utnyttjar resultaten av forskning och immateriella rättigheter för att utveckla till exempel nya sätt att producera material, bota sjukdomar eller bromsa klimatförändringarna. Deep tech-uppstartsföretag har betydande tillväxtpotential och potential att revolutionera hela branscher.

Deep tech-uppstartsföretag tenderar att ha en mycket längre och mer riskfylld kommersialiseringsfas än andra företag. Därför är det viktigt att stödja utvecklingen av nya framgångshistorier, särskilt i de kritiska tidiga stadierna av affärsverksamheten. Med Deep Tech Accelerator-finansiering vill Business Finland främja ett starkare utnyttjande av forskningsresultaten i uppstartsföretagens affärsverksamhet och i synnerhet påskynda marknadsinträdet för deep tech-uppstartsföretag och lanseringen av skalbar internationell affärsverksamhet.

Deep Tech Accelerator (DTA)-finansieringsansökan

Deep Tech Accelerator-finansieringen riktar sig till mindre än fem år gamla uppstartsföretag som redan har startat sin verksamhet och som har grundats för att kommersialisera de senaste forskningsresultaten och kunskaperna. Immateriella rättigheter och kompetens som bygger på forskningsverksamhet är centrala för målföretagens värdeskapande, marknadspotential och konkurrenskraft. Företagen befinner sig fortfarande i ett tidigt skede av produktutvecklingen och deras verksamhet är förenad med hög risk med tanke på teknik och marknadsinträde. Företagen har vanligtvis satsat stort på produktutveckling och har ett pågående produktutvecklingsprojekt. De strävar ofta efter stor samhällelig påverkan och försöker lösa stora globala problem.
Målet med finansieringen är att hjälpa deep tech-uppstartsföretag att komma ut på marknaden snabbare. De viktigaste uppgifterna här är att öka marknads- och kundförståelsen och anpassa lösningen som ska utvecklas till dessa behov, åtgärder för att stärka teamet, uppgifter relaterade till lösningen och företaget för att uppnå säljbarhet (t.ex. godkännanden, kvalitetsledningssystem), systematiskt utnyttjande av immateriella rättigheter samt planering av finansiering och upphandling. DTA-finansieringen kan inte användas för produktutveckling, utan den sker i separata produktutvecklingsprojekt.

DTA-finansiering

DTA-finansieringspaketet består av tre perioder på 400 000 euro, varav de två första är bidrag och den tredje är lån. Varje period beräknas vara från 12 till 18 månader. Business Finlands finansieringsandel täcker 75 procent av den totala kostnadsberäkningen.

I denna finansieringsansökan ansöker företaget om finansiering på 400 000 euro endast för den första perioden, för vilken kostnadsberäkningen är 533 334 euro. I projektplanen för ansökan ska företaget också lämna in en preliminär beskrivning av innehållet i och målen för nästa period, vilket indikerar att företaget seriöst planerar att genomföra hela projektet.

Tillsammans med företaget fastställs mål för finansieringsperioden utifrån affärsplanen och de skrivs in i finansieringsbeslutet. Business Finland utvärderar uppnåendet av målen i slutet av finansieringsperioden. En förutsättning för att gå vidare till följande period är att målen har uppnåtts. Möjligheterna till fortsatt finansiering påverkas inte bara av att målen uppfylls utan också av företagets ekonomiska situation och förutsättningar för snabb internationell tillväxt.

Vad kan finansieringen användas till?

Finansieringen kan användas för att bland annat

  • skapa kundkontakter och verifiering av lösningens lämplighet tillsammans med kunderna, kundförhandlingar, upphandling av pilotobjekt, åtgärder för att erhålla referenser
  • fastställa/hitta optimala användningsområden för teknik och validering av lösningen med kunderna
  • hitta fokus på rätt kundsegment och affärsverksamhet, utveckling av affärsverksamheten, operativ försäljning och marknadsföring
  • stärka teamet med experter på bland annat försäljning, marknadsföring och affärsverksamhet
  • säkerställa att lösningen är säljbar
  • planera och skaffa privat tilläggsfinansiering

Bedömning av ansökningar

I finansieringsansökan väljs för finansiering högst tolv lovande deep tech-företag som uppfyller kriterierna. Vi bedömer finansieringsansökningarna med hjälp av följande kriterier:

Idéns och företagets ursprung – Företaget har grundats för att kommersialisera en affärsidé baserad på den senaste vetenskapliga forskningen och har starka immateriella rättigheter baserade på den.
Immateriella tillgångar – Företaget hanterar väsentliga immateriella rättigheter och andra immateriella rättigheter som är relevanta för affärsverksamheten och företaget har tillräcklig handlingsfrihet på internationella målmarknader. Ett eventuellt avtal om överlåtelse av rättigheter är giltigt och företaget har rätt till resultaten av sitt eget vidareutvecklingsarbete.
Affärsverksamhet – Värdeskapande, affärsverksamhetspotential och konkurrenskraft baseras på dokumenterad och senaste vetenskaplig forskning. Företaget har självständig beslutanderätt över verksamheten och är inte ett dotterbolag.
Lösning – Teknologins funktion har verifierats och lösningens prestanda och konkurrenskraft har preliminärt demonstrerats. Lösningen är ännu inte en säljbar produkt eller tjänst och dess utveckling genom FoU-projekt pågår fortfarande. Ingen affärsverksamhet har gjorts med lösningen, med undantag av avgiftsbelagda försöksprojekt.
Team – Teamet har en trovärdig kompetens inom utveckling av forskningsbaserad teknik och affärsverksamhet. Omfattningen av det heltidsarbetande grundande teamets ägarskap och strukturen i företagets ägarbas måste möjliggöra ytterligare investeringar i företaget.
Risknivå – Lösningens tekniska funktion och tillträde till marknaden medför en betydande risk.
Inverkan och önskad förändring – Företaget siktar på en betydande och skalbar internationell affärsverksamhet. Tillväxtmålen är realistiska i förhållande till de föreslagna satsningarna på utveckling och marknadsinträde. Finansieringen har en betydande inverkan på genomförandet av projektet och uppnåendet av målen.
Totalfinansiering – Företaget måste ha en noggrant utarbetad finansieringsplan och tillräcklig totalfinansiering för att genomföra perioden samt förutsättningar och vilja att öka investeringarna i företaget. Business Finlands finansiering täcker upp till 75 procent av projektkostnaderna. Bidraget betalas retroaktivt mot faktiska kostnader på grundval av mellanrapporter och periodiska rapporter.

Dessutom gäller följande krav för DTA-finansiering:

  • Ditt företag måste vara ett aktiebolag registrerat i Finland och ingå i förskottsuppbörds- och arbetsgivarregistret.
  • Ditt företag måste vara mindre än fem år gammalt när finansieringsbeslutet för den första perioden fattas. Business Finland kan godkänna utgifter för DTA-projektet högst tills företaget fyller åtta år. Åldern beräknas från den dag då företagets FO-nummer registreras.
  • Ditt företag tillhör kategorin små företag: färre än 50 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning på högst 10 miljoner euro.
  • Minst 10 procent av ditt företags totala kostnader har allokerats till forsknings- och utvecklingsverksamhet under ett av de tre föregående åren (för den avslutade räkenskapsperioden).
  • Ditt företag har inte fortsatt ett annat företags verksamhet och produkten har inte tidigare kommersialiserats i ett annat företag.
  • Ditt företag har inte kommit till av en fusion. Ett undantag är när de fusionerade företagen är mindre än fem år gamla.
  • Ditt företag är inte börsnoterat och har inte delat ut vinst. Med vinstutdelning avses utdelning och utdelning av medel ur en fond för inbetalt fritt eget kapital eller förvärv och inlösen av egna aktier.

Den finansiering som beviljas av Business Finland är behovsprövad och beslutsfattandet följer den normala bedömnings- och beslutsprocessen. I bedömningen av ansökningarna tar vi även hänsyn till andra ansökningar som konkurrerar om finansieringen. Business Finland fattar inte villkorliga beslut i samband med DTA-ansökan.

Om företaget redan omfattas av NIY-finansiering eller startstöd för tillväxtmotorfinansiering, kan DTA-finansiering inte beviljas.

Ansökningstid

Ansökningsperioden öppnar den 1 juni 2024. Skicka in din ansökan och bilagor via Business Finlands nätservice senast den 8 september 2024 kl. 23.59. Läs ansökningsanvisningen noggrant och ta dig tid att skriva ansökan. Som bilagor till ansökan behöver du bland annat affärsplan, projektplan, revisorns rapport, kassaflödesprognos, förteckning över immateriella rättigheter och rättigheter i avtal om tekniköverföring/försäkringsavtal.

Observera att vi bedömer finansieringsansökningarna i slutet av ansökningsperioden och fattar finansieringsbeslut före utgången av 2024. Baserat på handelsregisteranteckningen måste företaget vara yngre än fem år per den 13 december 2024.

Innan du skickar in din ansökan

Diskutera med Business Finland om ditt företags lämplighet för DTA-finansiering. Kontakta de kontaktpersoner som nämns i ansökningsmeddelandet eller din BF kundansvariga så snart som möjligt om du är intresserad av finansieringen.

Läs ansökningsanvisningen noggrant så att du vet hur du ska fylla i de olika avsnitten i ansökan.

Läs finansieringsvillkoren. Där berättar vi vilka kostnader Business Finland kan finansiera, hur vi kommer att följa upp kostnaderna för ditt projekt och hur du rapporterar om projektets framskridande.

Observera att vi inte kan bevilja finansiering till ditt företag i följande situationer:

  • Ditt företag har inte lämnat bokslutsuppgifter till Patent- och registerstyrelsen eller ditt företags bokslutsuppgifter har inte reviderats i enlighet med revisionslagen.
  • Ditt företag har inte lämnat in någon uppdaterad lagstadgad anmälan om förmånstagare till handelsregistret.
  • Ditt företag har en skatteskuld för vilken det inte finns någon betalningsplan som överenskommits med skattemyndigheten.
  • Ditt företag har tidigare skulder på lån från Business Finland, betalningsstörningar eller andra utestående finansiella förpliktelser.

Läs mer

När det gäller rapportering tillämpas anvisningen för finansiering av unga innovativa företag:

Ansök om finansiering via nätservicen