31/5

Utlysning 12.2.-31.5.2024

Ansökan om Co-Research-forskningsfinansiering inom programmet Flexible Energy Systems för universitet och forskningsinstitut 2024

I forskningsansökan söker man efter projekt som tar fram ny information för att utveckla framtidens flexibla och hållbara energisystem.

Mer information om ansökan och bokning av diskussionstid

Katja Hollmén (presentation av forskningsidéer, nätverksbildning)
katja.hollmen (at) businessfinland.fi


Tero Ijäs
(presentation av forskningsidéer, nätverksbildning)
tero.ijas (at) businessfinland.fi


Jussi Åkerberg
(ansvarig för programberedningen)
jussi.akerberg (at) businessfinland.fi

Utlysning har slutat!

Business Finland lanserar det nya programmet Flexible Energy Systems. Syftet med programmet är att minimera Finlands koldioxidavtryck genom att främja export av finländska flexibla energilösningar, stödja innovationsutvecklingen med fokus på framtida utmaningar samt stärka nätverket av finländska aktörer, ekosystemen och det internationella samarbetet.

Programmets fokusområden omfattar faktorer som ökar flexibiliteten i energisystemet (el/värme/bränsle) och flexibla teknologier, metoder, processer och affärsmodeller relaterade till systemen, vilka möjliggör en grön övergång av energisystemet och stärker dess resiliens.

I denna finansieringsansökan används Business Finlands instrument för offentlig forskning Co-Research. Finansieringen är inriktad på projekt som är disruptiva, strategiska och utvecklar den strategiska kompetensen och som på lång sikt påverkar utvecklingen av den finländska industrins internationella konkurrenskraft. Resultaten av forskningsprojekten kommer att ligga till grund för såväl företagens egna forsknings- och utvecklingsprojekt som för eventuella Co-Innovation-helheter och helheter med siktet inställt på internationella ansökningar.

Bakgrund

Flexibilitet är en viktig faktor för övergången till ett grönare energisystem och för minskningen av koldioxidutsläppen. Energiproduktionen blir allt mer periodisk, varierande, väderberoende och decentraliserad och den har sitt ursprung i flera nya och förnybara källor. Förbränningen inom el- och värmeproduktionen är på nedgång och ersätts med nya sätt att producera energi. Digitaliseringen av samhället, väteekonomin, sektorintegrationen och de många nya bränslena kräver en systemförändring och nya sätt att producera, överföra, distribuera, lagra, hantera och konsumera energi. För att kunna dra nytta av och optimera olika energiformer måste man utveckla nya och ännu smartare digitala lösningar. Flexibilitet är mer än enbart anpassning till en varierande energiproduktion med hjälp av energilager och konsumtionsflexibilitet; det innebär ett flexibelt utnyttjande av olika bränslen och energiformer och en smidig övergång mellan dem, med beaktande av slutanvändarens behov. Utnyttjandet av energiomställningen kräver en övergripande, flerdimensionell och framtidsorienterad vision och utveckling av teknologin, samhället och världen.

Ansökans mål och prioriteringar

I forskningsansökan söker man efter projekt som tar fram ny information för att utveckla framtidens flexibla och hållbara energisystem. Med ansökan eftersträvas forskningsprojekt som granskar utmaningarna och förändringarna inom energisektorns framtid på ett övergripande sätt och som på lång sikt förbättrar den finländska industrins internationella konkurrenskraft.

Exempel på prioriteringar:

  • Multienergisystem: kombination av flera energikällor och bränslen med ett övergripande tillvägagångssätt över industrigränserna, sektorintegration, optimering av energiproduktionen, hantering av baslast och lösningar för att möta utmaningarna i multienergisystemet, flexibla industriprocesser och deras anpassningsförmåga för olika energilösningar;
  • Lagring och teknologier under utveckling: bland annat rollen för decentraliserad lagring, virtuella kraftverk och nya teknologier (till exempel SMR), systemets effektivitet och hållbarhet;
  • Rollen för digitaliseringen och ny smart teknik, såsom artificiell intelligens och IoT, för att möjliggöra och integrera flexibla energisystem i produktionen, distributionen och förbrukningen av energi;
  • Framtida tjänstekoncept och affärsmodeller i anknytning till flexibla energisystem;
  • Beaktande av de internationella, sociala, ekonomiska, rättsliga, miljömässiga och andra utmaningar som framtidens flexibla energisystem och tillhörande värdekedjor står inför när det gäller planering och genomförande av energisystem.

Sökandens ansökningsbehörighet

I denna ansökan kan forskningsprojekt inom offentlig forskning, så kallad Co-Research, enligt Business Finlands anvisningar och finansieringsvillkor finansieras för forskningsorganisationer som bedriver offentlig forskning, inklusive universitet, yrkeshögskolor och statliga forskningsinstitut.

Forskningsprojekt och deras förutsättningar

Av de Co-Research-forskningsprojekt som finansieras krävs att de planerats i nära samarbete med företagen. De potentiella utnyttjarföretagen måste också bidra till finansieringen av offentlig forskning: målet är att det sammanlagda beloppet för de företag som finansierar ett projekt inom offentlig forskning uppgår till minst tio (10) procent av den totala budgeten för offentlig forskning. Det bör finnas flera potentiella utnyttjarföretag, gärna betydligt fler än minimikravet på tre företag. I ansökan söker man efter sådana projekt inom offentlig forskning som med hjälp av ny forskningsinformation precis börjar skapa förutsättningar för företagens egna forsknings- och utvecklingsprojekt. Om utkastet till projektet inom offentlig forskning i fråga om innehåll och mål är sådant att företagen redan i anknytning till det har beredskap för egna parallella forsknings- och utvecklingsprojekt, är Business Finland Co-Research inte rätt ansökningstjänst, utan i så fall kan sökandena fundera på till exempel Business Finlands Co-Innovation-finansiering tillsammans med företagen.

Co-Research-finansieringstjänsten med anvisningar

Finansieringsvillkor för offentlig forskning 2024

Urvalskriterier

Forskningsfinansieringen som beviljas på grundval av denna ansökan uppskattas till cirka 4 miljoner euro. Finansieringen är konkurrensmässig och beviljas enligt prövning, alla sökanden som uppfyller minimikraven får inte automatiskt finansiering. På finansieringen tillämpas Business Finlands normala Co-Research-finansieringskriterier. Vid utvärderingen av ansökningarna används följande särskilda urvalskriterier:

  • huruvida forskningens innehåll stämmer överens med ansökningens mål och prioriteringar
  • det internationella nyhetsvärdet på de resultat som eftersträvas med forskningen
  • den potentiella nyttan av forskningsresultaten för Finlands nationalekonomi
  • forskningskonsortiets kvalitet och tvärvetenskaplighet
  • omfattningen och arten på det internationella samarbetet inom forskningsprojektet
  • forskningsplanens kvalitet
  • bidraget till planeringen, uppföljningen av genomförandet och finansieringen av forskningsprojektet av potentiella exportinriktade utnyttjarföretag.

Att göra och skicka en finansieringsansökan

Finansieringsansökningarna görs i Business Finlands nätservice. Alla deltagare som ansöker om finansiering använder Co-Research-ansökningsblanketten. Läs anvisningen om ifyllande av ansökan omsorgsfullt.

Varje deltagare som gör en ansökan som gäller ett delprojekt i ett samprojekt ska lämna in sin egen ansökan om deltagande. Vi ber er att använda följande namngivningssätt: “Flexible Energy Systems – [projektets namn]”. Om det i ett konsortium finns flera sökanden med egna delprojekt, använder varje sökande samma projektnamn.

Tidsplan och anvisningar

  • Vi rekommenderar en diskussion med Business Finland innan ansökan skickas in. Kom ihåg att boka tid för presentation av forskningsidén (Teams-diskussion) via kontaktpersonerna i god tid, helst senast under mars månad.
  • Finansieringsansökningarna ska lämnas in senast 31.5.2024 via Business Finlands elektroniska ansökningssystem. Eftersom bedömningen av ansökningarna inleds efter detta, lämna också in alla bilagor till ansökan inom utsatt tid.
  • Projekten inleds tidigast 1.10.2024.