Siirry sisältöön

31/5

Haku 12.2.-31.5.2024

Flexible Energy Systems -ohjelman Co-Research-tutkimusrahoitushaku yliopistoille ja tutkimuslaitoksille vuonna 2024

Tutkimushaussa etsitään hankkeita, jotka luovat uutta tietoa tulevaisuuden joustavien ja kestävien energiajärjestelmien kehittämiseksi.

Lisätietoja hausta ja keskusteluajan varaus

Katja Hollmén (tutkimusideoiden esittely, verkottaminen)
katja.hollmen (at) businessfinland.fi

Tero Ijäs (tutkimusideoiden esittely, verkottaminen)
tero.ijas (at) businessfinland.fi


Jussi Åkerberg
(ohjelman valmistelusta vastaava)
jussi.akerberg (at) businessfinland.fi

Haku on päättynyt!

Business Finland on käynnistämässä uuden ohjelman Flexible Energy Systems. Ohjelman tavoitteena on Suomen hiilidioksidikädenjäljen maksimointi edistämällä suomalaisten joustavien energiaratkaisuiden vientiä, tukemalla tulevaisuuden haasteisiin keskittyvää innovaatiokehitystä sekä vahvistamalla suomalaisten toimijoiden verkostoja, ekosysteemejä ja kansainvälistä yhteistyötä.

Ohjelman painopistealueena ovat energiajärjestelmän (sähkö/ lämpö/ polttoaineet) joustavuutta lisäävät tekijät ja järjestelmiin liittyvät joustavat teknologiat, toimintatavat, prosessit ja liiketoimintamallit, jotka mahdollistavat energiajärjestelmän vihreän siirtymän ja vahvistavat sen resilienssiä.

Tässä rahoitushaussa on käytössä Business Finlandin julkisen tutkimuksen instrumentti Co-Research. Rahoituksella tähdätään disruptiivisiin, strategisiin sekä strategista osaamista kehittäviin hankkeisiin, jotka vaikuttavat pitkällä aikavälillä suomalaisen teollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn kehittymiseen. Tutkimusprojektien tulokset toimivat pohjana sekä yritysten omille tutkimus- ja kehittämisprojekteille että mahdollisille Co-Innovation- ja kansainvälisiin hakuihin tähtääville kokonaisuuksille.

Tausta

Joustavuus on olennainen tekijä siirryttäessä vihreämpään energiajärjestelmään ja vähennettäessä hiilidioksidipäästöjä. Energian tuotanto muuttuu yhä ajoittaisemmaksi, vaihtelevammaksi, sääriippuvaisemmaksi ja hajautetummaksi ja on peräisin useista uusista ja uusituvista lähteistä. Polttaminen sähkön ja lämmön tuotannossa on vähenemässä, ja korvautumassa uusilla tavoilla tuottaa energiaa. Yhteiskunnan sähköistyminen, vetytalous, sektori-integraatio ja monet uudet polttoaineet vaativat systeemistä muutosta ja uusia tapoja tuottaa, siirtää, jakaa, varastoida, hallita ja kuluttaa energiaa. Erilaisten energiamuotojen hyödyntäminen ja käytön optimointi edellyttävät uudenlaisten ja entistä älykkäämpien digitalisten ratkaisujen kehittämistä. Joustavuus on enemmän kuin vain sopeutumista vaihtelevaan energiantuotantoon energiavarastojen ja kulutusjouston avulla; se sisältää erilaisten polttoaineiden ja energiamuotojen joustavan hyödyntämisen sekä vaivattoman siirtymisen niiden välillä loppukäyttäjän tarpeet huomioiden. Energiamurroksen hyödyntäminen edellyttää kokonaisvaltaista, moniulotteista ja tulevaisuuteen suuntautuvaa näkemystä sekä teknologian, että yhteiskunnan ja maailman kehityksestä.

Haun tavoitteet ja painopisteet

Tutkimushaussa etsitään hankkeita, jotka luovat uutta tietoa tulevaisuuden joustavien ja kestävien energiajärjestelmien kehittämiseksi. Haussa tavoitellaan tutkimushankkeita, jotka tarkastelevat energiasektorin tulevaisuuden haasteita ja muutoksia kokonaisvaltaisesti ja jotka parantavat pitkällä aikavälillä suomalaisen teollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä.

Esimerkkejä painopistealueista:

  • Monienergiajärjestelmät: useiden energialähteiden ja polttoaineiden yhdistäminen kokonaisvaltaisella lähestymistavalla yli teollisuusrajojen, sektori-integraatio, energian tuotannon optimointi, peruskuorman hallinta ja ratkaisumallit monienergiajärjestelmään liittyvien haasteiden voittamiseksi; joustavat teollisuusprosessit ja niiden mukautuvuus erilaisiin energiaratkaisuihin;
  • Varastointi ja kehittyvät teknologiat: mm. hajautetun varastoinnin, virtuaalisten voimalaitosten ja uusien teknologioiden (esim. SMR) rooli, järjestelmän tehokkuus ja kestävyys;
  • Digitalisaation ja uusien älykkäiden teknologioiden kuten tekoälyn ja IoT:n rooli joustavien energiajärjestelmien mahdollistamisessa ja integrointi energian tuotantoon, jakeluun ja kulutukseen;
  • Joustaviin energiajärjestelmiin liittyvät tulevaisuuden palvelukonseptit ja liiketoimintamallit;
  • Tulevaisuuden joustavien energiajärjestelmien ja niihin liittyvien arvoketjujen kansainvälisten, yhteiskunnallisten, taloudellisten, juridisten, ympäristöllisten yms. haasteiden huomioon ottaminen energiajärjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Hakijan hakukelpoisuus

Tässä haussa voidaan rahoittaa Business Finlandin ohjeiden ja rahoitusehtojen mukaisia julkisen tutkimuksen ns. Co-Research-tutkimushankkeita julkista tutkimusta tekeville tutkimusorganisaatioille, ml. yliopistot, ammattikorkeakoulut ja valtion tutkimuslaitokset.

Tutkimusprojektit ja niiden edellytykset

Rahoitettavilta Co-Research-tutkimusprojekteilta edellytetään, että ne on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Potentiaalisten hyödyntäjäyritysten on myös osallistuttava julkisen tutkimuksen rahoittamiseen: tavoitteena on, että julkisen tutkimuksen projektia rahoittavien yritysten yhteenlaskettu rahamäärä on vähintään kymmenen (10) prosenttia julkisen tutkimuksen kokonaisbudjetista. Potentiaalisia hyödyntäjäyrityksiä tulee olla useita, mielellään selvästi enemmän kuin vähimmäisvaatimus kolme yritystä. Haussa haetaan sellaisia julkisen tutkimuksen projekteja, jotka vasta luovat uuden tutkimustiedon avulla edellytyksiä yritysten omille tutkimus- ja kehitysprojekteille. Mikäli julkisen tutkimuksen projektiaihio on sisällöltään ja tavoitteiltaan sellainen, että yrityksillä on jo siihen liittyen valmius omiin rinnakkaisiin tutkimus- ja kehitysprojekteihin, Business Finlandin Co-Research ei ole oikea hakupalvelu, vaan siinä tapauksessa hakijat voivat pohtia esimerkiksi Business Finlandin Co-Innovation-rahoitusta yhdessä yritysten kanssa.

Co-Research-rahoituspalvelu ohjeineen

Julkisen tutkimuksen rahoitusehdot 2024

Valintakriteerit

Tämän haun perusteella myönnettävän tutkimusrahoituksen arvioidaan olevan noin 4 M€. Rahoitus on kilpailtua ja harkinnanvaraista, kaikki vähimmäisvaatimukset täyttävät hakijat eivät saa automaattisesti rahoitusta. Rahoitukseen sovelletaan Business Finlandin normaaleja Co-Research-rahoituskriteerejä. Hakemusten arvioinnissa käytetään seuraavia erityisiä valintakriteerejä:

  • tutkimuksen sisällön osuminen haun tavoitteisiin ja painopistealueille
  • tutkimuksella tavoiteltavien tulosten kansainvälinen uutuusarvo
  • tutkimuksen tulosten potentiaalinen hyöty Suomen kansantaloudelle
  • tutkimuskonsortion laatu ja poikkitieteellisyys
  • tutkimushankkeessa tehtävän kansainvälisen yhteistyön määrä ja laatu
  • tutkimussuunnitelman laatu
  • vientiin suuntautuvien potentiaalisten hyödyntäjäyritysten osallistuminen tutkimusprojektin suunnitteluun, toteutuksen seurantaan ja rahoitukseen.

Rahoitushakemuksen tekeminen ja lähettäminen

Rahoitushakemukset tehdään Business Finlandin asiointipalvelussa. Kaikki rahoitusta hakevat osallistujat käyttävät Co-Research-hakemuslomaketta. Lue huolellisesti ohje hakemusten täyttämiseen.

Jokainen yhteishankkeessa omaan osaprojektiin hakeva osallistuja tekee oman osallistujahakemuksensa. Pyydämme käyttämään seuraavaa nimeämistapaa: “Flexible Energy Systems – [projektin nimi]”. Mikäli konsortiossa on useita hakijoita omalla osaprojektillaan, jokainen hakija käyttää samaa projektin nimeä.

Aikataulu ja ohjeet

  • Suosittelemme keskustelua Business Finlandin kanssa ennen hakemusten jättämistä. Muistathan varata ajan tutkimusidean esittelylle (Teams- keskustelu) yhteyshenkilöiden kautta hyvissä ajoin, mieluummin viimeistään maaliskuun aikana.
  • Rahoitushakemukset tulee jättää 31.5.2024 mennessä Business Finlandin sähköisen hakemusjärjestelmän kautta. Koska hakemusten arviointi aloitetaan tämän jälkeen, jätä myös kaikki hakemuksen liitteet määräpäivään mennessä.
  • Projektien aloitus aikaisintaan 1.10.2024.