29/11

Utlysning 6.8.-29.11.2024

Samarbete mellan forskningsorganisationer och små och medelstora företag

Syftet med utlysningen är att få med små och medelstora företag och företag som ännu inte systematiskt har utnyttjat forskningsorganisationernas kompetens i forskningsföretagssamarbetet.

 

Endast forskningsorganisationer finansieras i utlysningen.

 

Information evenemang (på finska) om utlysningen ordnas 7.8.2024 kl. 9-10 i Teams. Samt info materialet och recording är på finska, finns utlysning material och olika info också på svenska och engelska.


Information evenemang om utlysningen (på finska)

Mer information

Kennet Nyholm
kenneth.nyholm (at) businessfinland.fi

Finlands FoU-utgifter ska höjas till 4 procent av bruttonationalprodukten fram till 2030. Enligt regeringsprogrammet ska forsknings- och utvecklingsfinansieringens ekonomiska genomslag ökas genom att betona finansieringen av samarbetet mellan forskning och företag och genom att finansiera gemensamma FUI-infrastrukturer.

Ett mål är att det samarbete som inleds genom de finansierade projekten också ska ge forskningsorganisationerna information om de små och medelstora företagens behov av testnings- och experimentinfrastrukturer. Informationen kan utnyttjas i eventuella separata finansieringsutlysningar för byggande och förbättring av testnings- och experimentinfrastrukturer. Infrastrukturer kommer inte att finansieras inom ramen för denna utlysning.

Projekt som ska finansieras

I denna utlysning beviljas finansiering för ett samforskningsprojekt som genomförs gemensamt av en eller flera forskningsorganisationer. Det måste finnas ett identifierat behov av forskningsämnet bland små och medelstora företag, men dessa företag har ännu inte kapacitet eller vision att direkt utnyttja kunnandet i sin produktutveckling eller affärsverksamhet.

Deltagarna i ett samforskningsprojekt eller ett samprojekt skapar tillsammans ny kunskap och know-how, som förväntas ha en långsiktig inverkan på utvecklingen av konkurrenskraften hos finländska små och medelstora företag samt mittelstandföretag.

Finansieringen riktas till projekt som främjar små och medelstora företags förmåga att utveckla sin affärsverksamhet antingen självständigt eller i stora globala företags ekosystem. Resultaten av forskningsprojekten ligger till grund för företagens egna utvecklingsprojekt och eventuella Co-Innovation-helheter.

Finansieringen påskyndar utnyttjandet av forskningsdata i små och medelstora företags FoU-verksamhet och uppkomsten av nya exportföretag. I denna utlysning kan finansiering också beviljas för projekt som förbättrar inhemska marknadsföretags förmåga att konkurrera med internationella föregångare inom sina branscher.

Ett samforskningsprojekt eller ett samprojekt stärker forskningsorganisationernas kompetens inom forskningsområdet som är relevant för näringslivet, inhemska och internationella forskningsnätverk och förmedlar information till små och medelstora företag om de nya affärsmöjligheter som forskningen skapar.

Deltagande av företag

Minst tre små och medelstora företag ska delta i övervakningen av forskningsprojekt. I en konkurrenssituation är förslaget klart fördelaktigt om det finns fler företag och/eller företag som satsar på forskning som inte tidigare har haft ett nära samarbete med forskningsorganisationer.

Graden av företagsengagemang mäts genom antalet engagerade företag och deras finansiering av ett forskningsprojekt eller samprojekt. Projekt där företagens ekonomiska bidrag till minst 10 % av kostnaderna prioriteras. Utöver den finansiering som betalas till forskningsorganisationer kan företagens andel av finansieringen omfatta s.k. in kind-investeringar i form av data eller programvara, material eller apparater som donerats till ett forskningsprojekt.

Projektet ska innehålla ett arbetspaket som planerar vägen för att utnyttja projektets resultat. Målet är att resultaten av den offentliga forskningen i stor utsträckning ska utnyttjas av projektfinansiärer och andra små och medelstora företag.

Ansökan om finansiering, finansieringsnivåer och tidsplan

Finansieringsnivån är 60 procent. Om ett enskilt forskningsprojekt innebär ett nära internationellt samarbete kan finansieringen vara 70 procent. I ett samprojekt där flera forskningsorganisationer deltar gäller den höjda finansieringsnivån endast de parter i samprojektet som i sina egna delprojekt bidrar till att uppfylla kriterierna för nära internationellt samarbete.

Sökandens och ansökans grunduppgifter fylls i i Business Finlands nätservice. I gemensamma projekt lämnar varje forskningsorganisation in sin egen ansökan.

Välj Co-Research som den finansiella tjänsten. Bifoga till ansökan blanketten Anmälan om deltagande i projektet som fyllts i av de företag som deltar i projektets styrgrupp.

Ansökningstiden går ut 29.11.2024.