Siirry sisältöön

29/11

Haku 6.8.-29.11.2024

Tutkimusorganisaatioiden ja pk-yritysten yhteistyö

Haun tavoitteena on saada tutkimus–yritys-yhteistyön piiriin pk- ja mittelstand-yrityksiä, jotka eivät ole vielä systemaattisesti hyödyntäneet tutkimusorganisaatioiden osaamista.

 

Haussa rahoitetaan vain tutkimusorganisaatioita.

 

Hausta järjestettiin suomenkielinen Teams-info 7.8.2024 kello 9-10. Alta löydät infon materiaalin sekä tallenteen. Vaikka infotallenne ja materiaalit ovat suomeksi, ovat hakuohjeet ja hakulomakkeet saatavilla sekä englanniksi että ruotsiksi.

Hakuinfon esitysmateriaali (pdf)


Katso tallenne infosta

Lisätietoja

Kennet Nyholm
kenneth.nyholm (at) businessfinland.fi

Haku on päättynyt!

Suomen tutkimus- ja kehittämismenot (t&k) nostetaan 4 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. Hallitusohjelman mukaan t&k-rahoituksen kansantaloudellista vaikuttavuutta nostetaan painottamalla tutkimus–yritys-yhteistyöhön kohdentuvaa rahoitusta sekä rahoittamalla yhteiskäyttöisiä TKI-infrastruktuureja.

Hallitusohjelman tavoitteena on myös vahvistaa talouden ja viennin kivijalkaa toimenpiteillä, joilla tuplataan kasvuhakuisten keskisuurten yrittäjävetoisten yritysten (ns. mittelstand) määrä vuoteen 2030 mennessä.

Haun tavoitteita

Tämän haun tavoitteena on saada tutkimus–yritys-yhteistyön piiriin pk- ja mittelstand-yrityksiä, jotka eivät ole vielä systemaattisesti hyödyntäneet tutkimusorganisaatioiden osaamista. Tässä hakuilmoituksessa jatkossa käytetty termi pk-yritykset sisältää myös mittelstand-yritykset.

Rahoitettavien projektien avulla käynnistyvän yhteistyön toivotaan myös antavan tutkimusorganisaatioille tietoa pk-yritysten tarpeista testaus- ja kokeiluympäristöihin liittyen. Tietoa voidaan hyödyntää mahdollisissa erillisissä hauissa, joissa tultaisiin rahoittamaan testaus- ja kokeiluinfrastruktuurien rakentamista ja parantamista. Tässä haussa infrastruktuureja ei rahoiteta.

Rahoitettavat hankkeet

Tässä haussa rahoitusta myönnetään yksittäisen tutkimusorganisaation tai useamman tutkimusorganisaation yhdessä toteuttamaan Co-Research-projektiin. Tutkimuksen aiheelle on oltava tunnistettu tarve pk-yritysten parissa, mutta näillä yrityksillä ei vielä ole valmiuksia tai näkemystä osaamisen suoraan hyödyntämiseen tuotekehityksessään tai liiketoiminnassaan.

Co-Research-projektin tai -yhteishankkeen osallistujat luovat yhteistyössä uutta tietoa ja osaamista, joiden odotetaan vaikuttavan pitkällä aikavälillä suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten mukaan lukien mittelstand-yritysten kilpailukyvyn kehittymiseen.

Rahoitus kohdennetaan hankkeisiin, jotka edistävät pk-yritysten edellytyksiä kasvattaa liiketoimintaansa joko itsenäisesti tai suurten, globaalisti toimivien yritysten ekosysteemeissä. Tutkimusprojektien tulokset toimivat pohjana yritysten omille kehittämisprojekteille, sekä mahdollisille Co-Innovation-kokonaisuuksille.

Rahoituksella vauhditetaan tutkimustiedon hyödyntämistä pk-yritysten t&k-toiminnassa ja uusien vientiyritysten syntyä. Tässä haussa rahoitusta voidaan myöntää myös hankkeisiin, jotka parantavat kotimarkkinayritysten kykyä kilpailla toimialojensa kansainvälisten edelläkävijöiden kanssa.

Co-Research-projektilla tai -yhteishankkeella vahvistetaan tutkimusorganisaatioiden osaamista elinkeinoelämän kannalta relevantin tutkimuksen aihealueelta, kotimaisia että kansainvälisiä tutkimusverkostoja, sekä siirretään pk-yrityksille tietoa tutkimuksen luomista uusista mahdollisuuksista heidän liiketoiminnassaan.

Yritysten osallistuminen

Tutkimuksen ohjaamiseen on osallistuttava vähintään kolme pk-yritystä. Kilpailutilanteessa ehdotukselle on selkeästi eduksi, jos yrityksiä on enemmän ja/tai tutkimukseen sitoutuneet yritykset eivät ole aiemmin tehneet tiivistä yhteistyötä tutkimusorganisaatioiden kanssa.

Yritysten sitoutumisen astetta mitataan sitoutuneiden yritysten lukumäärällä ja niiden rahoituksella tutkimusprojektiin tai yhteishankkeeseen. Etusijalla ovat projektit, joissa yritysten rahoitusosuus on vähintään 10% kustannuksista. Yritysten rahoitusosuus voi sisältää tutkimusorganisaatioille maksetun rahoituksen lisäksi niin kutsuttua in-kind-panostusta tutkimusprojektiin luovutettuna datana tai ohjelmistoina, materiaaleina tai laitteina.

Projektiin on sisällytettävä työpaketti, jossa suunnitellaan projektin tulosten hyödyntämispolku. Tavoitteena on julkisen tutkimuksen tulosten laaja hyödyntäminen projektia rahoittavien ja muiden pk-yritysten parissa.

Rahoituksen hakeminen, rahoitustasot ja aikataulu

Rahoitustaso on 60 %. Jos yksittäinen tutkimusprojekti sisältää tiivistä kansainvälistä yhteistyötä, voi rahoitus olla 70 %. Usean tutkimusorganisaation yhteishankkeessa korotettu rahoitustaso koskee vain niitä yhteishankkeen osapuolia, jotka omissa osaprojekteissaan ovat edesauttamassa tiiviin kansainvälisen yhteistyön kriteerien täyttymistä.

Hakijan ja hakemuksen perustiedot täytetään Business Finlandin sähköisessä asiointijärjestelmässä. Yhteishankkeissa jokainen tutkimusorganisaatio tekee oman hakemuksensa.

Valitse rahoituspalveluksi Co-Research. Liitä hakemukseen hankkeen ohjausryhmään osallistuvien yritysten täyttämät Ilmoitus projektiin osallistumisesta -lomakkeet.

Haku päättyy 29.11.2024.