Rahoitus
kasvumoottoreiden
orkestrointiin
Business Finlandin myöntövaltuutta kohdennetaan valtion talousarviossa tutkimus- ja kehitystoimintaan, mikä vähentää rahoituksen käyttömahdollisuuksia muihin tarkoituksiin. Tämän vuoksi uusien kasvumoottorin orkestrointiprojektien rahoittaminen lopetetaan toistaiseksi. Rahoituksen viimeinen hakupäivä on 29.1.2024.
Jo rahoitettujen orkestrointiprojektien projektisuunnitelmiin sisältyviä jatkovaiheita voidaan harkinnan mukaan rahoittaa, mikäli ne ovat edenneet tavoitteidensa mukaisesti. Näitä jatkorahoituksia haetaan projektimuutoksella.
Rahoitus on tarkoitettu yritysvetoisen ekosysteemin innovaatioyhteistyön tavoitteelliseen ja määrätietoiseen kehittämiseen. Rahoitus on avustusta, jonka yhteenlaskettu osuus kokonaiskustannuksista voi olla korkeintaan 50%.
Rahoitus on tarkoitettu yritykselle, yhdistykselle tai säätiölle, joka verkottaa toimijoita valitun liiketoimintakärjen ympärille ja vie ekosysteemin kehitystä eteenpäin kohti yhteistä tavoitetta. Poikkeustapauksessa myös tutkimusorganisaatio tai muu julkinen toimija voi olla rahoituksen saajana, mutta sitä koskevat samat rahoitussäännöt kuin yksityistä toimijaa.
Kun joukko yrityksiä ja muita toimijoita ovat tunnistaneet liiketoimintakärjen, jolla on globaali markkinapotentiaali vähintään 1 mrd euron uuteen vientiliiketoimintaan ja jonka saavuttaminen edellyttää yhteistyötä. Myös suomalainen osaaminen tukee liiketoimintakärjen edelleen kehittämistä. Yritykset ovat halukkaita jakamaan yhteistyön vaatimia tietoja ja osaamistaan ennalta sovituissa rajoissa.
Idea voidaan työstää selkeäksi yhteiseksi kasvuvisioksi ja yksityiskohtaiseksi toimenpidesuunnitelmaksi kasvumoottorin kehittämiseksi sekä liiketoimintamalleiksi, uudeksi tai uudistuvaksi liiketoiminnaksi luotettavan yhteistyön rakentajan, orkestraattorin ja siihen kohdistuvan rahoituksen avulla. Hankkeille on pääsääntöisesti jatkuva haku.
Rahoitus on tarkoitettu ekosysteemin innovaatioyhteistyön kehittämiseen. Kasvumoottori-ekosysteemin orkestraattori aktivoi rahoituksella verkostoa rakentamaan yhteisiä tutkimus-, pilotointi- ja demonstraatiohankkeita ja toimintaa myös kansainvälisesti.
Kasvumoottorin orkestraattori voi esimerkiksi vahvistaa rahoituksella ekosysteemin verkostoja ja tiedonvaihtoa, lisätä ekosysteemin kansainvälistä yhteistyötä, parantaa toiminnan näkyvyyttä sekä kehittää toiminnan vaikuttavuutta ja jatkuvuutta tavoitteenaan vauhdittaa kehitystä kohti kansainvälistä vientiä.
Rahoitusta ei voi käyttää tutkimus- ja kehitystyöhön.
Kasvumoottoreiden orkestrointia rahoitetaan tyypillisesti kahden vuoden jaksoissa enintään kuitenkin kymmenen vuoden ajan.
Ekosysteemin muodostavien yritysten sitouttaminen orkestrointihankkeeseen on välttämätöntä. Orkestroinnin käynnistysvaiheessa tulisi olla tyypillisesti vähintään 10 yritystä rahoittamassa hanketta.
Kasvumoottoreita arvioidaan seuraavasti:
Kriteerit käynnistysvaiheen ensimmäiselle rahoitusjaksolle
Kriteerit käynnistysvaiheen seuraaville rahoitusjaksoille
Ennen hakemuksen jättämistä, ota yhteyttä:
Markku Heimbürger
+358 50 5577 977, markku.heimburger (at) businessfinland.fi
Hakemus tehdään Business Finlandin asiointipalvelussa.
Liitä hakemukseen kasvumoottoriin keskeisesti osallistuvien yritysten sitoutumisilmoitukset, joista käy ilmi yritysten tavoitteet ja rooli kasvumoottorissa.
Projektin etenemisestä raportoidaan rahoituspäätöksessä ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Raportti ja kustannustilitys lähetetään asiointipalvelun kautta.
Hyväksyttäviä kustannuksia voivat olla kustannukset, jotka aiheutuvat kasvumoottoriekosysteemin innovaatioyhteistyön lisäämisestä (sisältäen myös innovaatioyhteistyön markkinoinnin):
Rahoitusta koskevat Business Finlandin Innovaatioklusterirahoituksen ehdot (pdf).
Innovaatioklusterin toiminnan rahoituksen hyväksyttäviä kustannuksia voivat olla yleisten ehtojen mukaiset klusterin toimintaan suoraan osallistuvan ja siinä avustavan henkilöstön palkat ja henkilösivukustannukset, matkakustannukset, ostetut palvelut ja aine- ja tarvikekustannukset, jotka liittyvät suoraan seuraaviin projektisuunnitelman mukaisiin klusterin toimintoihin:
Innovaatioklusterin rakentamiseen ja uudistamiseen tarkoitetun rahoituksen hyväksyttäviä kustannuksia voivat olla projektisuunnitelman mukaiset aineellisen ja aineettoman omaisuuden hankintakustannukset. Aineellisella omaisuudella tarkoitetaan maa-alueita, rakennuksia ja laitoksia sekä koneita ja laitteita. Aineellisen omaisuuden hankintakustannukset kirjataan kustannusarvion kohtaan Laiteostot tai Laitevuokrat. Aineettomalla omaisuudella tarkoitetaan patentteja, lisenssejä, muita immateriaali-oikeuksia ja tietotaitoa. Aineettoman omaisuuden hankintakustannukset kirjataan kustannusarvion kohtaan Ostetut palvelut.
Useilla käyttäjillä on oltava oikeus käyttää klusterin tiloja, infrastruktuuria ja toimintoja läpinäkyvin ja syrjimättömin perustein. Klusterin infrastruktuurin käytöstä ja klusterin toimintoihin osallistumisesta perittävien maksujen on vastattava markkinahintaa tai kustannuksia. Yrityksille, jotka ovat rahoittaneet vähintään 10 prosenttia klusterin investointikustannuksista, voidaan myöntää etuoikeutettu käyttöoikeus suotuisammin ehdoin. Tällaisen etuoikeutetun käyttöoikeuden on oltava oikeassa suhteessa yrityksen maksamaan osuuteen investointikustannuksista ja käyttöoikeuden ehdot on julkistettava.
Klusterin infrastruktuurin käytöstä ja klusterin toimintoihin ja palveluihin osallistumisesta perittävät maksut ovat innovaatioklusterin saamaa tuloa, joka voidaan ottaa huomioon, kun maksettavaa enimmäistukea lasketaan. Rahoituksen saajan on seurattava klusterin toiminnasta aiheutuvia kustannuksia sekä klusterin infrastruktuurin ja palveluiden käytöstä sekä toimintoihin osallistumisesta veloitettavia maksuja. Niistä on raportoitava rahoittajalle kustannustilitysten ja väliraporttien yhteydessä. Seurannasta on käytävä ilmi, mikä osuus kokonaiskustannuksista kohdistuu innovaatioklusterin tarjoamien palveluiden tuottamiseen ja mikä osuus kokonaiskustannuksista kohdistuu innovaatioklusterin muihin kustannuksiin. Rahoittajalla on oikeus pienentää maksettavan rahoituksen määrää tai periä takaisin jo maksettua rahoitusta, jotta toimintatuen kokonaismäärää ei ylitetä projektin keston aikana.