Det finns ett stort behov av att förnya och utveckla arbetslivet. Det finländska arbetslivet, dess verksamhetsmiljö och arbetssätt genomgår stora förändringar. Tiden efter pandemin, den nya teknikens och den artificiella intelligensens inverkan på arbetslivet, hållbar utveckling och problemen med att få tillgång till och behålla kvalificerad arbetskraft utgör utmaningar för företagen. Innovationer inom ledarskap, arbetssätt och teknik som stöder dem är avgörande för företagens konkurrenskraft i dagens digitala revolution, liksom människors ork, kreativitet och entusiasm.
Forskningsansökan anknyter till Business Finlands missioner: Digital Native Finland, Immersive Digital Life och Healthcare Reimaged 2035. Målet med Digital Native Finland är att påskynda den digitala revolutionen genom att bygga upp nya digitala färdigheter och verksamhetsmodeller för finländska företag, och därigenom skapa globala konkurrensfördelar. Målet med Immersive Digital Life är att göra Finland till en möjliggörare av ett immersivt digitalt liv senast 2035. I Healthcare Reimaged 2035 är arbetstagarnas välbefinnande en viktig del av ett proaktivt upprätthållande av hälsa och välbefinnande.
Huvudtemat för forskningsansökan är den digitala revolutionen. Följande underteman kan också kombineras i forskningen:
1. Digitalisering och ny teknik i arbetet (t.ex. artificiell intelligens, dataekonomi,arbete på flera platser, immersivitet, metaverse, 6G), till exempel
2. Förnyelse av ledarskap och organisationens arbetssätt i den digitala revolutionen, till exempel
3. Arbetslivskvalitet och företagens konkurrenskraft i den digitala revolutionen, till exempel
Med forskningsansökan eftersträvas ambitiösa och tvärvetenskapliga Co-Research-forskningsprojekt, vars resultat (nya verksamhetsmodeller, utvecklingsverktyg, indikatorer, fallstudier, god praxis och goda metoder) kan användas i stor utsträckning i det finländska arbetslivet. Nya lösningar för ledarskap och innovationsverksamhet kan sökas med hjälp av olika metoder, bland annat internationell benchmarking och företagens praxis. För ansökan önskas i synnerhet genuina samprojekt mellan olika forskningsinstitutioner/-grupper.
Av forskningsprojekten förväntas högklassiga och mångsidiga åtgärder för att sprida resultaten och planer för att utnyttja dem (t.ex. nya tjänster).
Endast forskningsorganisationer (universitet, yrkeshögskolor och statliga forskningsinstitut) kan delta i den här ansökningsomgången.
I ansökan finansieras Co-Research-forskningsprojekt som planeras och genomförs i nära samarbete med företag. Projekten förväntas ha en långsiktig inverkan på utvecklingen av de finländska företagens konkurrenskraft. Dessutom stärks forskningsorganisationernas kompetens inom forskningsområdet som är relevant för näringslivet samt nationella och internationella forskningsnätverk.
Det aktiva samarbetet måste omfatta minst tre företag som redan exporterar eller som strävar efter export samt andra företag som finansierar och/eller på annat sätt bidrar till forskning (t.ex. tillhandahåller data, programvara, material, utrustning eller fungerar som fallexempel), deltar i projektets styrgrupp och utnyttjar forskningsresultaten.
Projekten kan också involvera andra framstående organisationer och användare av kunskap inom sin bransch, via vilka olika arbetsorganisationer kan utveckla sina verksamhetsmodeller och dela med sig av sin kompetens. Projekten har dessutom en samhällelig påverkan.
Projekt med hög utnyttjandepotential och aktivt företagssamarbete prioriteras.
På finansieringen tillämpas Business Finlands Co-Research-finansieringskriterier. Vid bedömningen av ansökningar kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt följande:
Läs mer om Co-Research-finansieringstjänsten
Läs mer om de allmänna villkoren för finansiering av offentlig forskning
Forskningsfinansiering på tio miljoner euro kommer att beviljas i ansökningsomgången.
Finansieringsnivån för forskningsprojekt är 80 %. Mängden av internationellt samarbete i projektet kommer inte längre att påverka finansieringsnivån i forskningsfinansieringsbeslut som fattas i Business Finland 2025, men det är ett av utvärderingskriterierna för ansökningar.
Vi förutsätter en diskussion med Business Finland innan ansökan skickas in. Diskussionerna organiseras i Teams under perioden 1.12.2024–31.1.2025. Du kan boka en diskussionstid från och med 1.11.2024, men du måste boka tiden senast 15.1.2025. Vid informationsmötet torsdagen den 24.10.2024 kl. 10–11 publiceras riktlinjer för en kortfattad presentation av projektet som ska tas fram inför diskussionen.
Ansökningstiden går ut måndagen den 17.2.2025. Ansökan görs i Business Finlands nätservice. I samprojekt lämnar varje forskningsorganisation in en egen ansökan.
Välj Co-Research som finansieringstjänst. Bifoga till ansökan blanketterna för Anmälan om deltagande i projektet som fylls i av de företag som deltar i projektets finansiering, samarbete och/eller styrgrupp.